Predá Zeman na doporučenie rozzúrených Ukrajincov Prahu do Ruska?

NETKY.SK • 11 Október 2017, 12:35 • 2 min
Predá Zeman na doporučenie rozzúrených Ukrajincov Prahu do Ruska?

PRAHA - Rusko víta utorkový prejav českého prezidenta Miloša Zemana v Rade Európy (RE) ako faktické uznanie anexie Krymu. Jeho návrh, aby za anektovaný polostrov zaplatilo Ukrajine finančnú kompenzáciu, sa však v Moskve s veľkým nadšením nestretol.

slovakia

left justify in out

Kyjev Zemanove návrhy označil za absolútne neprijateľné a rozhorčene ich odmietol. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz. "Vyhlásenie českého prezidenta po prvé dokazuje, že on sám považuje Krym za nenávratne ruský a že akékoľvek pokusy o návrat tohto územia by viedli len k veľkej a otvorenej vojne," cituje agentúra RIA Novosti politológa Bogdana Bezpaľka z ruského prezidentského výboru pre medzinárodné vzťahy.

 

"Reči o kompenzácii sú však dosť zvláštne, pretože väčšina obyvateľov Krymu prejavila vôľu po zlúčení so svojou vlasťou - Ruskou federáciou," odkazuje Bezpaľko na medzinárodne neuznané referendum o pripojení polostrova k Rusku usporiadané po okupácii na jar 2014. Taktiež vyjadril počudovanie and tým, prečo Zeman nehovorí napríklad o odškodnení pre Srbsko v prípade Kosova.

 

Podobne reagoval šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Dmitrij Kosačov. Ten podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že úplne súhlasí s prvou polovicou Zemanovho výroku, teda že pripojenie Krymu k Rusku je vybavená vec. Pochybuje však o šanciach Ukrajiny dostať za polostrov akékoľvek odškodnenie. Prezident ČR v utorok vo svojom prejave na pôde Parlamentného zhromaždenia RE označil ruskú anexiu Krymského polostrova za "fait accompli", teda hotovú záležitosť. Ukrajine odporučil, aby sa dohodla s Moskvou na kompenzácii vo svoj prospech, a odmietol účinnosť protiruských sankcií.

 

Ukrajinské médiá označili Zemanove slová za "škandálne" a politická scéna v Kyjeve českého prezidenta titulovala ako darebáka, naničhodníka, alkoholika a cynika. Niektorí politici Zemana označili za herca v divadle režírovanom Moskvou. "Zemana nechajte na pokoji, on už iný nebude. V divadle sú režiséri a herci. Tí, ktorí ho poslali na to vystúpenie, dobre vedeli, čo povie. S nimi treba bojovať," vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Pavel Klimkin.

 

České veľvyslanectvo v Kyjeve sa od Zemanových slov dištancovalo a uviedlo, že Zemanove slová v Štrasburgu boli jeho osobným názorom. Český premiér Bohuslav Sobotka sa nechal počuť, že Zemanov prejav je v priamom rozpore so zahraničnou politikou ČR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies