Pred zápasom Brazílie s Mexikom vypukli protesty, 10-tisíc ľudí hádzalo kamene po policajtoch

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 20:56 • 2 min
Pred zápasom Brazílie s Mexikom vypukli protesty, 10-tisíc ľudí hádzalo kamene po policajtoch

FORTALEZA - Pred štadiónom Estádio Castelao vo Fortaleze vypukli pred stredajším futbalovým zápasom Pohára konfederácií FIFA medzi domácou Brazíliou a Mexikom strety protestujúcich s bezpečnostnými zložkami. Minimálne dvaja ľudia sa zranili.

slovakia

left justify in out

Demonštráciu zorganizovalo niekoľko skupín nespokojných občanov, ktorí sa sťažujú na miestnu vládu a dožadujú sa lepších verejných služieb. Nepáči sa im ani to, že štát míňa enormné finančné prostriedky na financovanie výstavby štadiónov, keďže Brazília hostí v najbližších troch rokoch dve najväčšie športové udalosti na svete - futbalové majstrovstvá sveta v roku 2014 a o dva roky neskôr olympijské hry. 

Na zhromaždení sa zúčastnilo približne 10-tisíc účastníkov, ktorí hádzali kamene po bezpečnostných zložkách, čím si podľa reportérov agentúry AFP vyslúžili zásah slzným plynom a gumenými projektilmi. Jedna osoba utrpela zranenie oka, druhú museli odniesť na nosidlách. 

Demonštrácie v celej Brazílii sa začali ešte minulý týždeň ako vzbura proti celoplošnému zvyšovaniu cestovného vo verejnej doprave. Samosprávy v najmenej štyroch mestách zareagovali prísľubom, že ceny vrátia na pôvodnú úroveň, čo už naznačujú aj politici v samotnom Sao Paule. Nie je však jasné, do akej miery tým upokoja situáciu, keďže pozornosť obyvateľov sa medzitým presunula na mnohé ďalšie problémy vrátane vysokých daní a neschopnosti vlády zabezpečiť obyvateľstvu služby v primeranej kvalite. Vážnosť situácie už uznala i prezidentka Dilma Rousseffová, ktorej vláda však zatiaľ neponúkla žiadne konkrétne riešenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies