Pred washingtonským Kapitolom sa ľudia sánkujú za Ameriku

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 09:49 • 2 min
Pred washingtonským Kapitolom sa ľudia sánkujú za Ameriku

WASHINGTON - Desiatky ľudí sa vo štvrtok vo Washingtone aj napriek prísnemu zákazu sánkovali pred symbolom americkej diplomacie, budovou Kapitolu.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia Washingtonu sa podľa dnešných správ agentúry Reuters s pretrvávajúcimi snehovými kalamitami v severovýchodných oblastiach USA vyrovnali po svojom. Desiatky Washingtončanov sa po čerstvom nasnežení vybrali ku Kapitolu a spolu s deťmi sa na sánkach alebo v klzkých zimných otepľovačkách spúšťali dolu svahom.

 

"Sánkujeme sa tu za Ameriku," povedala pre agentúru Reuters Američanka Mai Fernandezová, keď sa skĺzla dolu kopčekom so svojím psom Arielom v lone.

 

Sánkovanie na vŕšku pred ikonickou bielou budovou oboch komôr amerického Kongresu - Snemovne reprezentantov a Senátu - je podľa nariadenia mesta Washington prísne zakázané.

Zimné športy v areáli Kapitolu zakázali z bezpečnostných dôvodov po útokoch na budovy Svetového obchodného centra (WTC) v septembri 2001.

 

Pred týmto zákazom bola vyvýšená trávnatá plocha pred Kapitolom tradičným miestom zimných radovánok.

Poslankyňa Snemovne reprezentantov Eleanor Holmesová Nortonová nedávno požiadala o štvordňové zrušenie tohto nariadenia, jej návrh však zamietli.

 

Kauza povolenie sánkovania pred Kapitolom sa teraz stala predmetom petície, ktorá vzišla z občianskej iniciatívy na internetovej stránke Change.org.

 

Na sánkujúcich dohliadali vo štvrtok členovia polície amerického Kapitolu, pričom voči nim nezasiahli a v športovaní im nebránili. "Na pôde Kapitolu platí z dôvodu hrozby poškodenia života, bezpečnosti a majetku zákaz sánkovania alebo lyžovania," povedal policajt, ktorý zastavil jedného zo sánkujúcich.

 

Štvrtková mohutná snehová víchrica bola súčasťou tlakovej níže, ktorá trápi obyvateľov rozsiahleho územia Spojených štátov. Príslušné úrady viacerých amerických regiónov od Texasu po Nové Anglicko museli v dôsledku hustého sneženia uzavrieť školy a zrušiť zhruba 4000 letov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies