Pred vykurovacou sezónou treba skontrolovať ventily a hlavice radiátora

NETKY.SK • 22 September 2016, 10:19 • 2 min
Pred vykurovacou sezónou treba skontrolovať ventily a hlavice radiátora

BRATISLAVA – Zimná vykurovacia sezóna sa oficiálne začala už 1. septembra, teplé radiátory však môžu obyvatelia bytových domov pocítiť až po tom, ako teplota dva dni za sebou klesne pod 13 stupňov. Spoločnosť ista Slovakia poukázala na to, že správna príprava vykurovacej sústavy na zimu môže eliminovať neželané poruchy, odstávky kúrenia či únik energií.

slovakia

left justify in out

Pred vykurovacou sezónou odporúča skontrolovať funkčnosť regulačných ventilov a termostatických hlavíc na radiátoroch a prípadné poruchy nahlásiť čím skôr správcovi. „Počas celého leta a najmä v tomto období by ste mali termostatické hlavice nechať otvorené na maximum (stupeň 5). Dôvodom je správny nábeh vykurovacej sústavy vo vašom bytovom dome,“ vysvetľuje.

 

Zároveň radí radiátory v momente začiatku vykurovacej sezóny odvzdušniť. „Ak ešte v bytovom dome nemáte inštalované pomerové rozdeľovače alebo merače tepla, mali by ste vedieť, že legislatíva ukladá ich povinnú inštaláciu do konca roka 2016 pri budovách s centrálnym zdrojom tepla, ktorých celková podlahová plocha je väčšia ako 500 m2,“ pripomínajú odborníci.

 

Základným opatrením ako znížiť spotrebu tepla je podľa firmy správna regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach, a to podľa ich využitia. Odporúčaná teplota v obytných miestnostiach je 18 až 22 stupňov, to znamená nastavenie hlavice na stupni 2 až 4. „Zníženie teploty o jeden stupeň znamená úsporu až 6 % nákladov na vykurovanie,“ vyčíslila.

 

Spoločnosť tiež upozornila, že počas chladných zimných dní by sa malo vetrať krátko a intenzívne. „Termostatickú hlavicu je potrebné stiahnuť na minimum, keďže pri znížení teploty v miestnosti dochádza k zvýšeniu prietoku vody do vykurovacieho telesa, a tým dochádza k plytvaniu. Na teplotné rozdiely reagujú aj pomerové rozdeľovače tepla, čo sa môže odraziť na konečnom rozpočítaní nákladov za teplo,“ uzavrela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona