Pred vycestovaním do zahraničia nezabudnite vybaviť svojmu dieťaťu pas

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 11:28 • 2 min
Pred vycestovaním do zahraničia nezabudnite vybaviť svojmu dieťaťu pas

BRATISLAVA - Na rodinnú dovolenku do zahraničia možno vycestovať iba s platným cestovným pasom dieťaťa. Zapísať ho do pasu rodiča už nie je možné.

slovakia

left justify in out

"Od 1. januára tohto roku každý občan SR vrátane malého dieťaťa a batoľaťa musí mať pre vycestovanie do zahraničia vlastný cestovný doklad. Pokiaľ majú niektorí rodičia ešte zapísané deti vo svojich pasoch, treba čo najskôr požiadať o vydanie samostatného cestovného dokladu," pripomenula vedúca oddelenia víz a pasov Konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Marianna Pavellová.

Deti do piatich rokov, cestujúce v rámci bezvízového režimu s USA, musia byť držiteľmi vlastných biometrických cestovných pasov. V ich mene žiada o elektronickú autorizáciu vstupu v systéme ESTA osobitnou žiadosťou rodič.

Ako doplnil riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva Vladimír Jakabčin v prípade, že s dieťaťom ide niekto z príbuzných alebo známych, tak je na to potrebný písomný súhlas rodičov. "Odporúčame pripraviť si preklad do angličtiny. Ak je tento súhlas v jazyku krajiny, do ktorej sa cestuje, tak je to ešte lepšie. Tieto doklady treba mať po ruke," pripomenul.

Okrem toho si je dobré zistiť na zastupiteľskom úrade cieľovej destinácie, či prehlásenie musí byť overené notárom alebo stačí jednoduchý súhlas rodiča.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies