Pred voľbami budú strany súperiť v protikorupčných opatreniach

NETKY.SK • 29 August 2015, 17:02 • 2 min
Pred voľbami budú strany súperiť v protikorupčných opatreniach

BRATISLAVA - Hlavnou témou týchto volieb sa stáva korupcia, čoho dôkazom sú pribúdajúce slovné prestrelky politických aktérov na túto tému. „Každá strana sa pred voľbami bude snažiť tváriť, že je veľmi čistá a vysvetľovať, ako zabráni ďalším špinavostiam a rozkrádaniu štátneho majetku,“ odhadol pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

slovakia

left justify in out

Výhodou Smeru-SD bude vládna pozícia a možnosť presadzovať do praxe populárne opatrenia. „To, čo predviedla vláda, sa nazýva legislatívna smršť,“ komentoval výsledky posledného zasadnutia vládneho kabinetu. Preferenčne môžu podľa neho Smeru-SD pomôcť najmä sociálne opatrenia. „Preto ich aj vláda robí teraz,“ poznamenal s tým, že podobnú predvolebnú stratégiu mali aj predchádzajúce vlády.

 

Z technického hľadiska však podľa neho predloženie veľkého množstva legislatívnych zmien v krátkom čase nie je šťastným riešením, keďže rastie možnosť prehliadnutia nejakej chyby. „Jednotlivé ministerstvá podľa mňa ešte budú meniť prostredníctvom poslancov niektoré ustanovenia v zákonoch. Myslím si napríklad, že predĺženie funkčného obdobia generálneho prokurátora je neprijateľné,“ poznamenal Hrabko.

 

Vyjadrenie lídra OĽaNO Igora Matoviča o tom, že by koalíciu s hnutím NOVA rád rozšíril ešte o jedného–dvoch partnerov, považuje Hrabko za racionálne. „Zatiaľ to vychádza tak, že dosť veľa hlasov od stredu napravo by mohlo prepadnúť. Je ale otázka, či nájde partnerov do koalície,“ povedal.

 

Na margo rozdielov v počte členov strán na Slovensku, kde Smer-SD má 16.000 členov a OĽaNO zatiaľ iba štyroch, Hrabko poznamenal, že voličom, ktorí primárne sledujú vyjadrenia kľúčových politických lídrov v médiách, na počte členov strán nezáleží. Druhá vec je, že členská základňa by mala strane pomáhať pri čerpaní námetov z regiónov, aj výchove novej generácie politikov. „Naozaj nie je štandardné, aby mala strana iba štyroch členov. To je naozaj výnimka zo všetkých pravidiel, ako má strana fungovať,“ povedal Hrabko.

 

Krátko komentoval aj aktuálne rokovania o predaji podielu v Slovenských elektrárňach (SE), ktorý dnes patrí talianskemu Enelu. „Štát napriek menšinovému podielu má určité páky, ako zasiahnuť do výberu potenciálneho kupca. Zachytil som vyjadrenie Roberta Fica, ktorý hovoril o tom, že ešte stále máme záujem rokovať o navýšení štátneho podielu, aby mal väčšinu,“ poznamenal Hrabko. „Čo mne politicky trochu prekáža, je koncentrácia EPH na Slovensku, keďže má aj časť SPP,“ povedal na margo exkluzívnych rokovaní SE s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH).

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona