Pred vojnou zo západného Mósulu utieklo už vyše 400.000 civilistov

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 07:57 • 2 min
Pred vojnou zo západného Mósulu utieklo už vyše 400.000 civilistov

KÁHIRA - Zo západného Mósulu muselo v dôsledku bojov medzi irackou armádou a extrémistickou skupinou Islamský štát (IS) utiecť viac než 400.000 ľudí, uviedla dnes OSN.

slovakia

left justify in out

Boje tam prebiehajú od februára tohto roku. Pre civilistov, ktorí boli presídlení zo západnej časti mesta, dnes otvorila UNHCR nový tábor vo východnom Mósule. Novootvorený tábor má kapacitu pre 9000 osôb, informovala agentúra DPA.

 

Do oslobodených častí západného Mósulu sa od konca apríla vrátilo už 30.000 civilistov. Postup irackých síl v západnej časti Mósulu spomaľujú urputné boje v mestskom prostredí, ako aj skutočnosť, že militanti využívali ako ľudské štíty státisíce civilistov, ktorí v meste uviazli.

 

Islamský štát obsadil Mósul po bleskovom útoku v polovici roku 2014. Ak sa podarí džihádistov z Mósulu vytlačiť, môže to znamenať definitívny koniec existencie irackej časti ich samozvaného kalifátu, ktorý sa rozprestiera aj na územiach susednej Sýrie.

 

Bitka o Mósul prebieha od vlaňajšieho októbra. Jeho východnú časť vyhlásili iracké sily za "oslobodenú" už v januári. Opätovné získanie západnej časti je zložitejšie pre väčšiu hustotu osídlenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona