Pred vojnou v Sýrii utieklo už viac ako 5 miliónov ľudí

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 13:37 • 2 min
Pred vojnou v Sýrii utieklo už viac ako 5 miliónov ľudí

ŽENEVA - Počet Sýrčanov, ktorí utiekli zo svojej krajiny počas šesť rokov trvajúcej vojny, už prekročil hranicu piatich miliónov. Uviedol to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je predovšetkým v krajinách daného regiónu registrovaných celkove 5,018 milióna sýrskych utečencov, vyplýva z údajov UNHCR. Pred rokom išlo o 4,8 milióna Sýrčanov. Úrad odhaduje, že ďalších 6,3 milióna ľudí je vnútorne vysídlených v samotnej Sýrii, v ktorej si občianska vojna vyžiadala už okolo 400.000 životov.

 

UNHCR oznámil prekročenie symbolickej hranice rok po tom, ako účastnícke krajiny na konferencii v Ženeve prisľúbili presídlenie 500.000 Sýrčanov, aby sa zmiernilo zaťaženie štátov susediacich so Sýriou. Dosiaľ však dali k dispozícii len polovicu z týchto miest.

 

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v tejto súvislosti dnes vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zvýšilo úsilie o vytváranie ďalších miest pre dlhodobé presídlenie Sýrčanov i plnenie doteraz daných prísľubov.

 

Zďaleka najviac Sýrčanov dosiaľ prijalo Turecko, kde sa počet sýrskych utečencov od februára zvýšil o 47.000 na celkovo 2,97 milióna, uviedol hovorca UNHCR. Státisíce ďalších utiekli do Libanonu a Jordánska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies