Pred virtuálnym klimatickým samitom dosiahla EÚ dôležitú dohodu o klíme

NETKY.SK • 21 Apríl 2021, 07:59 • 2 min
Pred virtuálnym klimatickým samitom dosiahla EÚ dôležitú dohodu o klíme

Európska únia dosiahla predbežnú dôležitú dohodu o klíme, ktorá by mala do roku 2050 prispieť ku klimatickej neutralite v členských štátoch.

slovakia

left justify in out

Tie spoločne s Európskym parlamentom dospeli k dohode v predvečer virtuálneho klimatického samitu, ktorý hostí americký prezident Joe Biden.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Prezidentka pozvala amerického prezidenta na návštevu Slovenska

„Náš politický záväzok stať sa prvým klimaticky neutrálnym kontinentom do roku 2050 je teraz tiež právnym záväzkom,“ uviedla v stredu skoro ráno predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Túto dohodu musia ešte oficiálne schváliť aj členské štáty a zákonodarný zbor. Táto časť by však mala byť len akousi formalitou. 

 

img

Na základe tejto dohody sa EÚ zaväzuje k strednodobému cieľu znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov najmenej o 55 % v porovnaní s úrovňami z roku 1990. „Bol najvyšší čas na dohodu, pretože Európa musí preukázať svoju pozíciu vzhľadom na pozitívny vývoj v USA a Číne,“ uviedol europoslanec Peter Liese.

 

Mohlo by ťa zaujímať: USA a Čína sa dohodli na spolupráci. Osud Zeme im nie je ľahostajný

Spojené štáty, druhý najväčší znečisťovateľ na svete po Číne, by mali čoskoro tiež oznámiť svoj nový cieľ zníženia emisií skleníkových plynov do roku 2030.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies