Pred Vianocami si treba ešte viac dávať pozor na vreckových zlodejov

NETKY.SK • 8 December 2014, 09:34 • 2 min
Pred Vianocami si treba ešte viac dávať pozor na vreckových zlodejov

BRATISLAVA – Keď sa vydáte za predvianočnými nákupmi, stávate sa pre vreckových zlodejov lákavým objektom. Ste totiž často v zhone, nepozorní a v dave mnohých ďalších ľudí v nákupných centrách či na vianočných trhoch. Upozorňuje na to polícia. Vystríha, že pred Vianocami si tak treba ešte viac dávať pozor na vreckových zlodejov.

slovakia

left justify in out

"Praktiky zlodejov sú rôzne. V dave ľudí môžu pozorovať váš spôsob platby i sumu, ktorou disponujete a na aké miesto si po zaplatení peňaženku odložíte. Potom už len čakajú na vhodný okamih," vysvetľuje bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Podotýka, že zlodeji si všímajú okrem peňazí napríklad i šperky, retiazky, mobilné telefóny, bankomatové karty či doklady a ich obeťou sa stávajú náhodne vytypované osoby v rôznom veku. A zameriavajú sa tiež na zaparkované autá. "V žiadnom prípade preto z auta nerobte výklad pre zlodeja, a to ani v prípade, keď auto opustíte len na pár minút," vystríha hovorkyňa.

 

Polícia upozorňuje, že pri nákupnom ošiali si treba v každom prípade strážiť kabelku či tašku. "Nedávajte si ju do nákupného vozíka, držte si ju blízko pri tele," radí Považanová. Pozor si treba dať i na tlačenie sa v rade alebo v situáciách, keď do človeka niekto "náhodne" vrazí. Tašky a ruksaky s peniazmi alebo dokladmi by nemali ľudia nosiť na chrbte. "Peňaženku, mobil alebo doklady si tiež nenechávajte na ľahko dostupných miestach, napríklad v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky," pripomína ďalej policajná hovorkyňa. Nemali by ostať ani v odevoch, ktoré si ľudia prevesia cez nákupný vozík alebo stoličku v reštaurácii. 

 

Peniaze a doklady treba podľa polície nosiť oddelene. "Nenoste so sebou tiež veľkú finančnú hotovosť. Využívajte možnosť bezpečnejšieho platobného styku, prípadne si hotovosť vyberajte až priamo v nákupnom centre. Predídete tým krádežiam v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy," radí Považanová. Ak však predsa idete nakupovať s hotovosťou, treba si ju rozdeliť na viac častí a odložiť na viac bezpečných miest.

 

Platobnú kartu polícia odporúča nosiť tiež oddelene od dokladov a peňazí a v žiadnom prípade si nezapisovať PIN v blízkosti karty. Ak sa človeku stane, že mu kartu niekto ukradne, treba hneď kontaktovať banku a požiadať ju, aby kartu zablokovala. "Zvýšte tiež ostražitosť, ak vás niekto zastaví s otázkou na čas či cestu, alebo vás požiada o rozmenenie peňazí. Môže ísť len o snahu o odlákanie pozornosti," vystríha Považanová.

 

Za posledných desať mesiacov tohto roku eviduje polícia v Bratislavskom kraji 458 vreckových krádeží, z toho najviac v druhom Bratislavskom okrese, a to 134.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies