Pred Veľkou nocou sa zo Slovenska každoročne vyváža stále menej jahniat

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 17:06 • 2 min
Pred Veľkou nocou sa zo Slovenska každoročne vyváža stále menej jahniat

ZVOLEN - Tohtoročný vývoz tzv. veľkonočných jahniat zo Slovenska do Talianska nedosiahne úroveň z vlaňajška. Kým už vlani sa ich vyviezlo okolo 87.000 kusov, tento rok to bude ešte menej.

slovakia

left justify in out

"V tejto chvíli ešte nedokážem povedať ani približné číslo, každopádne to bude menej ako v minulom roku," povedal TASR výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský. Pritom boli roky, keď sa z krajiny vyviezlo 100.000 až 120.000 jahniat.

 

Podľa Reľovského ale v uplynulých dvoch rokoch výrazne klesla cena talianskeho nákupcu. Kým vlani slovenskí chovatelia predávali v zahraničí kilogram živej váhy zhruba na úrovni 2,4 eura bez DPH, čo už nebolo veľmi zaujímavé, tento rok je cena 2,2 eura za kilogram. "Za túto cenu sa predaj už vôbec neoplatí," konštatoval.

 

Slovenskí farmári sa preto podľa neho musia sústrediť primárne na slovenský trh. V uplynulých dvoch - troch rokoch sa to už čiastočne podarilo, Slováci aj tak stále výrazne zaostávajú v konzumácii jahňaciny a baraniny za európskym priemerom.

 

Zväz sa už niekoľko rokov snaží zvýšiť povedomie o tomto zdravom a hodnotnom mäse. Medzi konzumentmi šíri heslo: Nájdi si svojho baču. Záujemcom odporúča, že by si mali kupovať jahňatá priamo od chovateľa, pričom takýmto nákupom aj výrazne ušetria.

 

Najväčšími slovenskými exportérmi veľkonočných jahniat sú stále Agrokombinát Sabinov, ktorý realizuje väčšinu vývozu a Agrofarma Červený Kameň.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies