Pred úradom vlády vyrástlo stanové mestečko: Sestry pozývajú Zvolenskú i Fica

NETKY.SK • 2 Október 2013, 12:31 • 2 min
Pred úradom vlády vyrástlo stanové mestečko: Sestry pozývajú Zvolenskú i Fica

BRATISLAVA - Pred úradom vlády začalo v stredu postupne vyrastať výstražné stanové mestečko. Protestujúce sestry a pôrodné asistentky boli na mieste už od skorého rána.

slovakia

left justify in out

Okolo poludnia ich tam bola približne päťdesiatka, ďalšie sa majú pridávať počas dňa. Ako už komora sestier i odbory avizovali, nepôjde o masovú akciu. V stanovom mestečku sa niektoré z nich budú striedať, iné tam zostanú až do piatku. Sestry sú odhodlané zotrvať v stanoch aj počas noci, kedy by mala teplota klesnúť na päť stupňov. Odeté ako bezdomovkyne či v rovnošatách dávno minulých poukazujú na to, že za uplynulých dvadsať rokov sa v zdravotníctve nič nezmenilo a po tom, čo zákon o ich odmeňovaní vyhlásil ústavný súd za protiústavný, sa z nich navyše stali legislatívne bezdomovkyne. V parku pred úradom vlády je zatiaľ rozložených približne dvadsať stanov.

Sestry z celého Slovenska skandujú heslá, ako "Som sestra a som na to hrdá", "Bez sestier to nejde", či "Sľubov bolo dosť". Dôvodom protestu je podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Moniky Kaveckej to, že sa nestotožňujú so súčasným systémom v zdravotníctve. "Každý jeden pacient si zaslúži sestru, ktorá je prívetivá, milá, usmiata a také chceme byť. Prosím vás podporte nás," vyzvala všetkých tých, ktorí majú záujem zmeniť slovenské zdravotníctvo Kavecká. Sestry sú podľa nej chrbtová kosť zdravotníctva, no bez podpory verejnosti nedosiahnu nič. Podporu protestujúcim sestrám vyjadrili aj ich kolegyne v službách, a to pripnutou čiernou stuhou na odeve. "Sľubujeme, že naše aktivity sa budú len zintenzívňovať a možno, že táto jeseň bude ešte horúca," vyhlásila Kavecká s tým, že loptička je teraz na strane vlády, od ktorej už nechcú len sľuby, ale konkrétne činy. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú i premiéra SR Roberta Fica pozvali k nim do stanu, aby si ich prišli vypočuť. 

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Ivety Lazorovej majú aj informácie o tom, že niektorým sestrám bolo zabránené zúčastniť sa protestu. "Ako náhle požiadali o pracovné voľno alebo dovolenku, tak z rôznych dôvodov ju nemali schválenú, pretože sa dopredu avizovala táto akcia a zamestnávateľ im neumožnil, aby sa toho zúčastnili," uviedla Lazorová s tým, že sa tak stalo najmä v regionálnych nemocniciach. 

Sestry opätovne hovoria, že protest nie je len o ich platoch ale aj o neplnení ďalších požiadaviek z petície z roku 2011. Podľa Lazorovej tak bolo 250 tis. občanov, ktorí sa pod petíciu podpísalo, oklamaných. "Ja sa pýtam, koho zastupujú títo poslanci a koho zastupuje vláda Slovenskej republiky, ak vôľa štvrť milióna občanov nie je doteraz po dvoch rokoch naplnená," povedala prezidentka SKSaPA. 

Zdravotná sestra Jana prišla spolu so svojimi kolegyňami z Bojníc. Podľa nej slovenské zdravotníctvo zostáva niekde na chvoste tejto spoločnosti a nakopili sa v ňom mnohé problémy, ako nedofinacovanie zdravotnej starostlivosti či finančná a spoločenská situácia sestier. Konkrétne v nemocnici v Bojniciach podľa jej slov v súčasnosti dostávajú platy v takej výške, ako by zákon o minimálnych mzdových nárokoch platil, poukazuje však aj na ostatné problémy, s ktorými sa boria. "Robíme veľa a je nás veľmi málo. Jedna sestra na 27- až 30-lôžkovom oddelení nestačí," uviedla. Verí, že protest dokáže niečo zmeniť. "Pokiaľ budeme všetci len sedieť a nadávať niekde v kútiku duše, tak vtedy sa nespraví nič, ale za pokus to stojí," skonštatovala. 

Akciu sestier prišiel podporiť aj predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Vislolajský. Sestrám z pozície lekára odkázal, že bez nich to nejde. "Vážim si všetkých a hlavne tieto dámy, ktoré dnes prišli povedať, že zdravotníctvo treba zmeniť a že aj ich postavenie musí byť lepšie na to, aby bol pacient spokojnejší," uviedol Vislolajský. 

Kabinet, ktorý na úrade vlády v Bratislave v stredu zvyčajne zasadá, je aktuálne na výjazdovom rokovaní v Košiciach. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona