Pred Úradom vlády SR a NRSR protestovali odborári

NETKY.SK • 13 Október 2010, 07:17 • 2 min
Pred Úradom vlády SR a NRSR protestovali odborári

Pred Úradom vlády SR a NRSR protestovali odborári - Slovensko Približne 2000 odborárov sa dnes popoludní zhromaždilo pred Úradom vlády SR na Námestí slobody. Na celoslovenskej protestnej demonštrácii prišli vysloviť nesúhlas s balíčkami úsporných opatrení

slovakia

left justify in out

img

Približne 2000 odborárov sa dnes popoludní zhromaždilo pred Úradom vlády SR na Námestí slobody. Na celoslovenskej protestnej demonštrácii prišli vysloviť nesúhlas s balíčkami úsporných opatrení vlády na ozdravenie verejných financií. Potom sa sprievod vybral ulicami Bratislavy protestovať aj pred budovu Národnej rady SR. Na pochode sa k odborárom pridávali ďalší občania, takže pred parlamentom ich bolo okolo 5000.
Podľa slov prezidenta Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Miroslava Gazdíka úsporné opatrenia by znamenali vyššie výdavky pre štvorčlennú rodinu až o 400 eur ročne, čo sa rovná približne jednému mesačnému platu. Odbory sa dosiaľ neúspešne snažili na úrovni bipartitných rokovaní presvedčiť vládu, aby sa na úsporných opatreniach vo vyššej miere podieľali aj solventnejšie vrstvy obyvateľstva a firmy reprezentujúce slovenský kapitál.
Účastníci protestného zhromaždenia prijali vyhlásenie, ktoré adresovali predsedovi Národnej rady SR Richardovi Sulíkovi. Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu žiadajú prijať také opatrenia, ktoré budú zárukou hospodárskeho rastu, programu vytvárania stabilných a kvalitných pracovných miest, solidarity a sociálnej spravodlivosti. Vo vyhlásení odmietajú, okrem iného, zvyšovanie DPH a spotrebných daní, zrušenie odpočítateľnej položky na vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov, skrátenie ochrannej lehoty po skončení nemocenského poistenia zo 42 dní na 7 dní a zmenu valorizačného mechanizmu zvyšovania dôchodkov. Ďalej žiadajú diferencovanú sadzbu DPH - nižšiu pre potraviny, vyššiu pre luxusný tovar a služby, dodatočne zdaniť dividendy, kapitál, bankový a finančný sektor, novelizovať Trestný zákon ustanovením trestného činu za neplatenie odvodov do poisťovní a za nevyplácanie miezd, ako aj zaviesť trestnoprávnu zodpovednosť pri výkone funkcie ministra.
Menší rozruch medzi skandujúcimi demonštrantami vyvolala skupina poslancov za SaS na čele s Igorom Matovičom, ktorí rozprestreli transparent so slovami "Kde ste boli odborári...". Aj tento prejav sa však zaobišiel bez incidentu.
Bratislavské protestné zhromaždenie je tretím na Slovensku. Uskutočnili sa už na regionálnej úrovni v Košiciach a Žiline, ktoré s podporou KOZ organizoval Odborový zväz KOVO. Aj na dnešnom proteste boli najaktívnejší kováci, ktorých však prišli podporiť aj zamestnanci z ďalších odborových zväzov, vrátane nespokojných pracovníkov v rezorte zdravotníctva.
Ako Gazdík dodal, proti úsporným opatreniam sa búria odborári v celej Európskej únii. Ich celoeurópsky protest sa s účasťou zástupcov slovenských odborárov konal 27. septembra priamo v Bruseli. Od dnešného protestného zhromaždenia si odborári sľubujú, že vládne návrhy zákonov s úspornými opatreniami prehodnotia pri ich schvaľovaní poslanci v NR SR. Ak by sa tak nestalo, odbory sú pripravené ísť do výraznejších protestných akcií, ako tomu bolo v roku 2003 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu, dodal Gazdík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona