Pred tornádami zachránili životy ľudí najmä včasné varovania meteorológov

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 11:56 • 2 min
Pred tornádami zachránili životy ľudí najmä včasné varovania meteorológov

Pred tornádami zachránili životy ľudí najmä včasné varovania meteorológov

slovakia

left justify in out

img

Najmenej 120 hlásení o tornádach dostali americkí meteorológovia do dnešného rána po tom, ako Stredozápadom Spojených štátov prešiel nezvyčajne prudký búrkový front. Odborníci stále zisťujú, koľko búrok malo skutočne silu tornád, oznámila dnes agentúra AP.
      V meste Woodward v Oklahome zahynulo päť osôb, z toho tri deti. Viac ako 20 ľudí tu utrpelo zranenia. Boli to však jediné obete série tornád.
      Mnohé z tornád postihli izolované, odľahlé pásma Kansasu. V Iowe búrky udreli na zaľudnené oblasti, ale meteorológovia včas vydali varovanie, čo zachránilo ľudské životy.
      Búrky boli súčasťou mimoriadne silného systému, ktorý sledovalo centrum predpovedí búrok národnej meteorologickej služby so sídlom v Normane v Oklahome, ktoré sa špecializuje na tornáda. Pred život ohrozujúcim počasím meteorológovia varovali 24 hodín vopred.
      Hovorca centra Chris Vaccaro potvrdil, že dostali 120 hlásení o tornádach a stále pracujú na tom, aby zistili, koľko ich naozaj bolo. Systém pri svojom pohybe na východ zoslabol a ďalšie tornáda sú nepravdepodobné. Odborníci však varovali, že silné búrky sa ešte dajú očakávať až po Michigan.
      Najhoršie škody utrpelo mesto Woodward v Oklahome, kde zničilo 89 domov a 13 firemných objektov. V mestečku Thurman v Iowe padajúce stromy strhli predné steny niektorých domov a strechy, obnažiac tak interiéry.
      V Kansase búrka, zrejme až so silou tornáda, poškodila vojenskú základňu McConnella, továrne Boeingu a firmy na výrobu aerosystémov vo Wichite. Odhaduje, že škody v oblasti by mohli dosiahnuť až 283 miliónov dolárov (vyše 217 miliónov eur).
      Kansaský guvernér Sam Brownback však pripustil, že škody mohli byť oveľa horšie, a ocenil, že vďaka varovaniu sa ľudia dostali včas do bezpečia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies