Pred súdom v kauze mafiánskych vrážd vypovedali údajní členovia podsvetia

NETKY.SK • 2 Marec 2011, 12:32 • 2 min
Pred súdom v kauze mafiánskych vrážd vypovedali údajní členovia podsvetia

Pred súdom v kauze mafiánskych vrážd vypovedali údajní členovia podsvetia

slovakia

left justify in out

img

O pripravovanej vražde Karola Patasyho staršieho informoval Juraj Ondrejčák Slovenskú informačnú službu. Tento muž, ktorý je považovaný za šéfa jednej z bratislavských skupín, kontaktoval muža s menom Roman Osuský, ktorý mal potom oboznámiť kompetentných. Vyplýva to z Ondrejčákovej výpovede z prípravného konania, ktorú dnes na hlavnom pojednávaní Okresného súdu Bratislava I prečítal sudca. Súd sa zaoberal prípadom mafiánskych vrážd Patasyho a Petra Havasiho.
      V júni 2005 Ondrejčák pred vyšetrovateľom uviedol, že Patasy mu dva až tri týždne pred smrťou povedal, že ho chcú zastreliť. Pretože takéto informácie prichádzali aj z ďalších zdrojov, oznámil to Osuskému. Ten mal informáciu poskytnúť kompetentným orgánom. Patasy vraj nemohol ísť na bratislavskú políciu, pretože ho stíhala za vraždu.
      Patasy bol nakoniec zastrelený, po čom bolo zadržaných niekoľko mužov. Keď ich prepustili, Osuský vraj Ondrejčákovi povedal, že s vraždou nemajú nič spoločné a tiež to, že Patasyho zastrelil sám Anton C., ktorý je v tejto kauze kľúčovým svedkom. "Nerozumiem, ako môžu urobiť z vraha svedka a tak zničiť celý prípad. Neviem, kto to spravil, či vyšetrovateľ alebo prokuratúra," povedal Ondrejčák. Podľa neho mal Anton C. motív na vraždu Patasyho, no stal sa však z neho svedok. "Možno pričinením nejakého riaditeľa ÚBOK-u (Úrad boja proti organizovanej kriminalite, pozn. TASR), ktorý bol jeho rodina," povedal.
      Zavraždený Patasy sa mal s obavami, že ho niekto sleduje, zveriť aj Mikulášovi Polónymu. Tento svedok to povedal dnes na pojednávaní. Dôvod nepoznal, no poznamenal, že bolo iba šťastím, že vrah netrafil aj Patasyho družku, ktorá práve otvárala dvere do domu, keď sa spustila streľba. Polóny v minulosti čelil obžalobe z vraždy v bratislavskom Irish pube. Havasiho podľa Polónyho zavraždili takáčovci, dôvod rovnako nepozná. Dospel k tomu na základe informácií z rôznych zdrojov.
      Havasiho poznal ďalší svedok Ladislav Bališ od detstva. Z počutia vedel, že sa chystá jeho vražda. Podľa výpovede z prípravného konania bol to práve on, kto s ním telefonoval naposledy. Údajne mu mal povedať, že ruší ich spoločné stretnutie, pretože plánovanú cestu zo Záhoria do Bratislavy zrušil. Michal Hrbáček, ktorého meno je v súčasnosti skloňované s kauzou podvodných prevodov pozemkov v Rusovciach, či v minulosti s únosom Michala Kováča mladšieho, dnes pred súdom ozrejmoval svoje vzťahy so svedkom Antonom C. a Ondrejčákom. Z jeho výpovede z prípravného konania vyplynulo, že z obžalovaných poznal Mariána G. a to z rokov 1997-1998, keď viedol výcvik ochrany Národnej banky Slovenska. Marián G. mal byť jej zamestnancom.
      Havasi bol zavraždený 6. júna 2004 spolu so svojím ochrankárom Gejzom Veszrémim v aute značky Porsche Cayenne pred kruhovým objazdom pod Prístavným mostom v Bratislave. Tomu malo predchádzať sledovanie, ktoré údajne nariadil obžalovaný Marián G. Neznámy vrah na auto vystrelil dávky zo samopalu, najmenej štyri razy zasiahol Havasiho do oblasti hlavy a hrudníka. Ten zraneniam podľahol pri prevoze do nemocnice. Dve strely do krku a ramena zasiahli jeho ochrankára, ktorý zomrel na mieste. Havasi bol považovaný za vysokopostaveného člena skupiny sýkorovcov.
      Podľa druhého bodu obžaloby po niekoľko dní trvajúcom sledovaní zo strany obžalovaných Mariána G., Antona C. a bratov Ľubomíra Ch. a Michala Ch. došlo 12. januára 2005 k zastreleniu Karola Patasyho staršieho pred vchodom do obytného domu na Krásnohorskej ulici v Bratislave. Marián G. ho mal podľa obžaloby usmrtiť piatimi ranami zo samopalu do krku a hrudníka. Patasy, ktorý mal údajne blízko k bratislavskej skupine piťovcov, na mieste zomrel. Obžalovaní Marián G. a Patrik V. zase vraj mali blízko k takáčovcom.
      Z trestného činu brania rukojemníka v dvoch prípadoch sú zase obžalovaní bratia Ľubomír Ch. a Michal Ch. V polovici decembra 2004 mali v Bratislave na Popradskej ulici vykonať únos čínskeho podnikateľa Wanga P. a mali sa mu vyhrážať, že pokiaľ nezaplatí požadovanú sumu 66.387 eur, tak mu odrežú ruku. Ľubomír Ch. ozbrojený samopalom a Michal Ch. ozbrojený pištoľou mali tiež 21. januára 2005 uniesť ďalšieho podnikateľa Ha Ngueyna N. v Košiciach. Následne vraj telefonicky pod hrozbou usmrtenia požadovali od jeho manželky výkupné rovnako vo výške 66.387 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies