FOTO Pred súd sa postavil podnikateľ Sergej Kucherenko: Jeho manželka Silvia verí v spravodlivosť

NETKY.SK • 16 Január 2017, 15:05 • 2 min
FOTO Pred súd sa postavil podnikateľ Sergej Kucherenko: Jeho manželka Silvia verí v spravodlivosť

BANSKÁ BYSTRICA – Podnikateľ ukrajinského pôvodu Sergej Kucherenko sa dnes postavil pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici, aby čelil obžalobe pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Od vlaňajšieho augusta, kedy bol rakúskymi justičnými orgánmi vydaný na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, je vo väzbe v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

"Som nevinný. Nespáchal som žiadny trestný čin," vyhlásil pred súdom obžalovaný s tým, že je mu "ťažko sa brániť, keď cíti extrémnu zaujatosť zo strany obžaloby", ktorá údajne prichádza s nepoužiteľnými dôkazmi a navyše, keď dochádza k "masívnemu ovplyvňovaniu verejnej mienky cez médiá".

 

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Sergej Kucherenko ako konateľ spoločnosti DND Invest v rozpore so zákonnou povinnosťou vykonávať pôsobnosť konateľa s odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami spoločnosti napriek dostatku finančných prostriedkov ku koncu decembra 2009 nezaplatil banke mimoriadnu splátku vo výške 700.000 eur. Porušením podmienok spôsobil vyhlásenie okamžitej splatnosti 3,5-miliónového úveru. V rámci vysporiadania úveru, ktorý bol zabezpečený nehnuteľnosťami spoločnosti, predovšetkým pozemkami určenými na realizáciu developerského projektu v Majcichove, mal uzavrieť v roku 2010 v mene spoločnosti súbor ekonomicky zjavne nevýhodných a záujmy spoločnosti poškodzujúcich zmlúv, na základe ktorých konaním postrádajúcim ekonomickú zmysluplnosť zbavil obchodnú spoločnosť, ktorej bol konateľom, nehnuteľností nevyhnutných na naplnenie podnikateľských zámerov.

 

Kucherenko dnes pred ŠTS vypovedal, že spoločnosť reálne nemala v tom čase finančné prostriedky na zaplatenie mimoriadnej splátky banke, bola finančná kríza a zdôraznil tiež, že všetky rokovania o údajne nevýhodných zmluvách s ďalšími firmami prebiehali za účasti majiteľa spoločnosti a s jeho vedomím. Ako konateľ tak konal za súhlasu vlastníka spoločnosti a z jeho rozhodnutia. Navyše v tomto biznise transakcie zabezpečoval aj svojim súkromným majetkom v hodnote 13 až 15 miliónov eur.

 

"K obžalobe som podala rozsiahle 34-stranové vyjadrenie. Považujem ju za absolútne nedôvodnú, nemá opodstatnenie najmä pre porušenie práva obhajoby v prípravnom konaní. Boli vykonané také dôkazy, ktoré sú nezákonné, procesne nepoužiteľné a na základe nich došlo k vzneseniu obvinenia. Predložili sme mnohé návrhy, celý rozsah dôkazov, ktoré neboli vykonané, boli ignorované v prípravnom konaní bez zdôvodnenia," konštatovala obhajkyňa Sergeja Kucherenka Eva Mišíková.

 

Manželka obžalovaného, modelka Silvia, ktorá prišla na otvorenie procesu, pre médiá uviedla, že verí v spravodlivosť súdu. Dúfa, že pravda vyjde najavo a aj to, kto a prečo mal na tejto kauze záujem.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona