Pred súd sa postavia komplici zabijaka z Toulouse, obvinili ich z terorizmu

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 14:10 • 2 min
Pred súd sa postavia komplici zabijaka z Toulouse, obvinili ich z terorizmu

PARÍŽ - Brat radikálneho islamistu Mohameda Meraha, ktorý v roku 2012 vo Francúzsku zabil sedem ľudí, bude pred špecializovaným súdom čeliť obvineniu z terorizmu. Spolu s ním pred súd predstúpi aj ďalší muž.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala agentúra AP, vyšetrovatelia tohto útoku sa domnievali, že Mohamed Merah útočil ako "osamelý vlk". Po štyroch rokoch vyšetrovania však úrad parížskeho prokurátora, ktorý má v pôsobnosti kauzy súvisiace s terorizmom, dospel k záveru, že Merah mal komplicov - svojho brata Abdelkhadera a ďalšieho muža.

 

Abdelkhader Merah je obvinený zo spolčovania sa so skupinou napojenou na teroristickú sieť al-Káida. Táto skupina útoky na židov a vojakov zosnovala, získala zbraň a ukradla skúter použitý pri útokoch. Abdelkhader Merah je obvinený aj zo spoluúčasti na vraždách.

 

Spoluobvineným je aj Fettah Malki, ktorý je podozrivý, že "zabijakovi z Toulouse" zaobstaral samopal a nepriestrelnú vestu. Je obvinený aj zo spolčovania sa s cieľom spáchať teroristický útok.

Tretieho podozrivého, Mohameda Mounira Meskina, pre nedostatok dôkazov prepustili na slobodu.

 

Pri Merahovom útoku neďaleko židovskej školy v Toulouse prišli o život traja školáci a rabín. Ďalšie tri osoby - príslušníkov výsadkárskej jednotky francúzskej armády - Merah zabil v Montaubane. Oba útoky si pritom nahrával na kameru. Mohamed Merah prišiel o život v prestrelke s políciou, ktorá obliehala jeho byt v Toulouse.

 

K týmto trestným činom došlo počas kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku a verejnosť nimi bola šokovaná. Išlo o prvý prípad, keď boli Francúzi na svojej pôde konfrontovaní s islamistickým terorizmom a s radikalizáciou moslimov žijúcich v krajine. Tento fenomén sa naplno prejavil vlani, keď islamistické komandá v januári a novembri v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis pri teroristických útokoch zabili 147 ľudí a ďalších vyše 350 zranili.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies