Pred spracovateľmi starých áut je výzva zvýšiť podiel zhodnotenia na 95%

NETKY.SK • 25 August 2010, 08:06 • 2 min
Pred spracovateľmi starých áut je výzva zvýšiť podiel zhodnotenia na 95%

Pred spracovateľmi starých áut je výzva zvýšiť podiel zhodnotenia na 95%

slovakia

left justify in out

img

V minulom roku sa na Slovensku, najmä vďaka dvom vlnám šrotovného, zozbieralo a materiálovo spracovalo vyše 72.500 starých vozidiel, čo je takmer 96-% medziročný nárast. Aj keď je podľa riaditeľa Recyklačného fondu (RF) Jána Líšku celková situácia v recyklácii dobrá, pred spracovateľmi je nová výzva Európskej únie zvýšiť do roku 2015 podiel opätovného použitia ich častí z terajších 85 % na 95 %.  
Na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach Líška informoval, že s podporou RF sa v SR podarilo vybudovať efektívne fungujúci systém  komplexného zberu a spracovania starých vozidiel. Kým vlani fondom podporené subjekty zozbierali a materiálovo spracovali 72.508 starých vozidiel, od začiatku tohto roku do 10. augusta bolo odovzdaných na spracovanie ďalších 20.113. V roku 2004 sa na Slovensku spracovalo iba 723 starých vozidiel, ale už v roku 2008 ich spracovatelia zozbierali a spracovali 37.209. "Za osem rokov svojho pôsobenia RF podporil zo sektora vozidiel 51 jednokomoditných projektov za viac ako 23 miliónov eur a 45 viackomoditných projektov za viac ako 3,97 milióna eur," zdôraznil Líška.
V súčasnosti pôsobí na Slovensku 36 autorizovaných prevádzok na spracovanie starých vozidiel s vybudovanou sieťou zberných miest. Podľa Líšku sa ukázalo, že zámer vybudovať najprv dostatočné spracovateľské kapacity a potom sa sústrediť na zabezpečenie čo najvyššieho percenta separácie, bol správny. V súčasnosti podpora smeruje do progresívnych technológií na spracovanie jednotlivých komodít zo starého vozidla, do logistiky zberu a časť finančných prostriedkov je určená na krytie prevádzkových nákladov spojených so spracovaním. Vďaka realizácii projektov podporených fondom sa každoročne úmerne zvyšuje  aj objem zberu a spracovania, konštatoval Líška.
Z vlaňajších vyše 72.500 starých áut prijali 6624 na spracovanie a zhodnotenie v košickej spoločnosti Fe-Markt. Za sedem mesiacov tohto roka to bolo ďalších 1526. Ako informovala jej riaditeľka Mária Bendíková, od RF fondu dostali doteraz na svoje technologické projekty tri dotácie v celkovej výške 727.162 eur. Ich špecifikom, ako poznamenala, je, že na rozdiel od "šredrovania" starých áut v iných firmách, autá spracúvajú technológiou demontážnych hniezd, pričom triedia druhotné suroviny  - hliník, oceľ, liatina, sklo, guma a plasty. Vracajú ich do výrobného cyklu, čím sa prispieva k úsporám primárnych surovinových a energetických zdrojov. Použiteľné komponenty z ojazdených vozidiel predávajú ako náhradné diely a nevyužiteľné končia v spaľovni odpadov. Celý proces je podľa nej ekologický, chráni životné prostredie pred vplyvom nebezpečných častí, ako sú akumulátory, motorové a prevodové oleje a ďalšie kvapaliny.
"Dokážeme v súčasnosti zhodnotiť 85 % zo starého vozidla, ale aj tak to nebude stačiť, lebo sú tlaky z EÚ, aby to zhodnotenie bolo až 95-%," dodala Bendíková.
Podľa Líšku bude v budúcnosti potrebné vyriešiť okrem iného hlavne spracovanie autoskiel, na čo sa už pripravuje nová investícia v Trnave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies