Pred siedmimi rokmi sa stala obeťou atentátu Anna Lindhová

NETKY.SK • 8 September 2010, 11:59 • 2 min
Pred siedmimi rokmi sa stala obeťou atentátu Anna Lindhová

Pred siedmimi rokmi sa stala obeťou atentátu Anna Lindhová

slovakia

left justify in out

img

Od atentátu na mimoriadne obľúbenú švédsku ministerku zahraničných vecí Annu Lindhovú uplynie už sedem rokov. Jej zabitie vtedy pripomenulo švédskej verejnosti vraždu expremiéra Olofa Palmeho.
      Na Lindhovú zaútočil nožom muž v centre Štokholmu 10. septembra 2003. Páchateľ ju ťažko zranil a šéfka švédskej diplomacie napriek okamžitému prevozu do nemocnice a následnej operácii o deň neskôr na následky zranení zomrela.
      Podozrivým z útoku bol syn srbských imigrantov Mijailo Mijailovič, ktorému švédsky najvyšší súd 2. decembra 2004 potvrdil trest doživotného väzenia.
      Švédska politička Anna Lindhová si odbornými znalosťami a schopnosťou diplomacie získala uznanie doma i na medzinárodnej politickej scéne. Vo funkcii ministerky zahraničných vecí bola od roku 1998. Ešte predtým od roku 1994 zastávala post ministerky životného prostredia. Do politickej arény vstúpila v roku 1982, keď ju ako kandidátku Sociálnodemokratickej robotníckej strany (SDAP) zvolili v roku 1984 za najmladšiu členku švédskeho parlamentu.
      Ministerka Lindhová aktívne presadzovala vstup Švédska do Európskej menovej únie. Krátko po útoku na ňu vo Švédsku prerušili kampaň pred referendom o vstupe krajiny do Európskej menovej únie, plánovaným na 14. septembra 2003.
      Lindhová bola známa otvorenou kritikou politiky USA a napriek otvorenému nesúhlasu s vtedajším predsedníctvom EÚ v nej únia stratila veľkú Európanku, Švédske kráľovstvo zasa úspešnú schopnú političku.
      Anna Lindhová sa narodila 19. júna 1957 v Štokholme. V roku 1991 sa vydala za Bo Homberga, staršieho o 15 rokov, vtedajšieho ministra vnútra a neskoršieho guvernéra kraja Södermanland. Mala s ním dvoch synov Filipa a Davida.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies