Pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave sa konal protest pre situáciu na Ukrajine

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 19:14 • 2 min
Pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave sa konal protest pre situáciu na Ukrajine

BRATISLAVA - Stiahnutie vojsk Ruskej federácie z územia Krymu okrem zmluvne dohodnutých oblastí dnes žiadala približne stovka ľudí pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Cieľom tohto protestu je, aby sme my všetci dali najavo nesúhlas s krokmi Vladimira Putina," uviedol jeden z organizátorov protestného zhromaždenia Radovan Eugel.
      

Účastníci protestu taktiež podpísali výzvu prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi na siahnutie vojsk z Ukrajiny. "Ozbrojené sily Ruskej federácie v týchto dňoch obsadili polostrov Krym, územie patriace suverénnemu štátu Ukrajina. To znamená, že podľa Charty OSN, článku 2, sa Ruská federácia dopustila porušenia medzinárodného práva, narušila suverenitu štátu Ukrajina a ohrozuje tým medzinárodný mier a bezpečnosť," píše sa vo vyhlásení, ktoré následne organizátori odovzdali na veľvyslanectve.
      

Okrem toho organizátori kritizovali reakciu slovenskej vlády, ktorá bola podľa nich nedostatočná. "Mala dať minimálne vyhlásenie, také, ako vykonalo mnoho iných vlád. Napadá mi napríklad Litva, ktorá toto veľmi jasne odsúdila," uviedol Eugel. Medzi účastníkmi protestného zhromaždenia boli aj ukrajinskí študenti, ktorí v rukách držali transparenty proti vojne.
      

Ruské sily podľa ruských i ukrajinských zdrojov od soboty (1.3.) prakticky bez jediného výstrelu obkľúčili všetky posádky ukrajinských ozbrojených síl na Kryme. Horná komora ruského parlamentu - Rada federácie podporila návrh prezidenta Vladimira Putina a odobrila vyslanie ruských jednotiek na ochranu ruských občanov a po rusky hovoriaceho obyvateľstva na Kryme a vo východnej časti Ukrajiny.
      

V súvislosti s touto situáciou dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov uviedol ukrajinskú armádu do stavu plnej bojovej pohotovosti. Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) toto rozhodnutie v nedeľu (2.3.) potvrdila a súčasne rozhodla, že ministerstvo obrany musí zorganizovať a vykonať vojenské cvičenia záložníkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies