Pred rokovaniami s veľmocami ponúka Irán kompromisné riešenie

NETKY.SK • 10 Apríl 2012, 06:54 • 2 min
Pred rokovaniami s veľmocami ponúka Irán kompromisné riešenie

Pred rokovaniami s veľmocami ponúka Irán kompromisné riešenie - Politika Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Ferejdún Abbásí naznačil kompromisnú ponuku Teheránu ohľadne kontroverzného jadrového programu Iránu, o ktorom bude islamská republika te

slovakia

left justify in out

img

Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Ferejdún Abbásí naznačil kompromisnú ponuku Teheránu ohľadne kontroverzného jadrového programu Iránu, o ktorom bude islamská republika tento týždeň rokovať so šiestimi svetovými veľmocami.
      Stredobodom sporov je otázka obohacovania uránu. Západ sa obáva, že Teherán sa snaží vyvinúť atómovú zbraň, čo však Irán odmieta. Urán musí byť obohatený na vyše 90 percent, aby sa z neho dala vyrobiť nukleárna zbraň, vysvetľuje agentúra AP.
      Šéf iránskeho jadrového programu Abbásí teraz navrhuje, že Teherán môže zastaviť výrobu uránu obohateného na 20 percent, potrebného pre výskumný reaktor, a pokračovať v obohacovaní uránu na nižšiu úroveň pre generovanie elektrickej energie.
      Abbásí povedal v nedeľu večer v štátnej televízii, že k tomuto kroku by sa mohlo pristúpiť hneď, ako Irán nazhromaždí dostatočné zásoby 20-percentného uránu.
      Rokovania Teheránu a šiestich svetových mocností sa budú konať v piatok v tureckom Istanbule.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies