Pred rokom v Pakistane zabili slovenských horolezcov

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 10:05 • 2 min
Pred rokom v Pakistane zabili slovenských horolezcov

BRATISLAVA - V nedeľu 22. júna uplynie rok od teroristického útoku v Pakistane, pri ktorom zahynuli dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka (1955) a Milan Dobeš (1963). Miestni útočníci napadli zahraničných horolezcov v ťažko prístupnej oblasti, na úpätí himalájskej veľhory Nanga Parbat.

slovakia

left justify in out

Zastrelili ich zblízka v základnom tábore. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, pričom údajne malo ísť o pomstu za útoky amerických diaľkovo riadených lietadiel. Okrem Slovákov Antona Dobeša a Petra Šperku zahynuli aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom. Oblasť bola dovtedy považovaná za bezpečnú a miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbatu a zrušením všetkých ďalších výstupov počas letnej sezóny. Pakistanská polícia 31. októbra 2013 informovala, že zadržala 18 podozrivých z teroristického útoku. Podozriví vyšetrovateľom povedali, že podľa pôvodného plánu chceli horolezcov len uniesť, čínsky horolezec však kládol odpor a jeden z teroristov ho zastrelil. Incident viedol k prudkej hádke medzi útočníkmi, ktorí sa potom rozhodli zastreliť všetkých turistov.

 

Slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý bol 9. a 10. júna 2014 na oficiálnej návšteve Pakistanskej islamskej republiky, informoval poradca predsedu pakistanskej vlády pre národnú bezpečnosť a zahraničné veci Sartaj Aziz, ktorý vykonáva funkciu ministra zahraničných vecí, že súdny proces s teroristami, ktorí stoja aj za smrťou dvoch slovenských horolezcov pod horou Nanga Parbat, sa začne 22. júna tohto roku. Lajčák požiadal pakistanského partnera, aby pravidelne informovali slovenskú stranu o vývoji súdneho procesu aj o ďalšom vyšetrovaní prípadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies