Pred rokom teroristi v Afganistane zabili dvoch slovenských vojakov

NETKY.SK • 27 December 2014, 10:28 • 2 min
Pred rokom teroristi v Afganistane zabili dvoch slovenských vojakov

BRATISLAVA – Pred rokom sa obeťami teroristického útoku v Afganistane stali dvaja slovenskí vojaci - Edmund Makovník a Patrik Fraštia.

slovakia

left justify in out

Príslušníci elitného 5. pluku špeciálneho určenia a americký vojak prišli o život pri samovražednom útoku na vojenský konvoj mimo základne spojeneckých síl. Civilné vozidlo explodovalo v husto zastavanej časti Kábulu vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. Edmund Makovník bol in memoriam povýšený do hodnosti kapitána. Patrika Fraštiu povýšili in memoriam do hodnosti rotmajstra.

 

Ešte 9. júla 2013 zomrel v afganskom Kandaháre Daniel Kavuliak, ktorý bol prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane. Ten bol in memoriam povýšený do hodnosti rotný. Na slovenských vojakov, ktorí mali práve výcvik na základni, strieľal zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre príslušník Afganskej národnej armády Lambar Chán. Hnutie Taliban neskôr potvrdilo, že strelec bol naň napojený. V súvislosti s plnením úloh v zahraničných misiách od roku 1993 zomrelo 57 slovenských vojakov. Najtragickejší bol návrat vojakov z misie v Kosove, keď pri páde lietadla Antonov An-24, zahynulo 19. januára 2006 spolu 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies