Pred rokom bol Wimbledon pre neho bod zlomu, teraz chce Djokovič piaty titul

NETKY.SK • 30 Jún 2019, 8:39 • 2 min
Pred rokom bol Wimbledon pre neho bod zlomu, teraz chce Djokovič piaty titul

LONDÝN - Pred rokom vstupoval Novak Djokovič do wimbledonského turnaja z pozície 21. hráča svetového rebríčka a dokonca zvažoval svoju účasť. Napokon však na posvätnej tráve All England Clubu zdvihol nad hlavu po štvrtý raz víťaznú trofej a bol späť na výslní.

slovakia

left justify in out

Nasledovali celkové triumfy na US Open aj Australian Open a prinavrátený post svetovej jednotky. Za 52 týždňov sa pre zverenca Mariána Vajdu zmenilo toho veľmi veľa a dnes je 32-ročný Belehradčan najväčší favorit na zisk jediného trávnatého grandslamového titulu.

"Všetci sa ma pýtajú, či a ako dlho dokážem hrať konzistentne na najvyššej úrovni. Aj ja by som rád poznal odpoveď na túto otázku," odpovedal Djokovič na novinársky podnet, či sa cíti na obhajobu celkového triumfu. "Vlaňajšie víťazstvo na Wimbledone bol pre mňa dôležitý moment obratu či zlomu v kariére. Bol som po operácii lakťa a vypadol som z najlepšej dvadsiatky. Wimbledon je aj pre mňa najväčší a najslávnejší turnaj. Pred rokom ma naštartoval a teraz sa teším, že som späť na londýnskej tráve," skonštatoval Djokovič, cituje ho portál tennisworldusa.org.

 

obrazok


Pätnásťnásobný grandslamový šampión sa krátko vrátil k nedávnemu vystúpeniu na Roland Garros v Paríži, kde ho v semifinále v dramatickom dvojdňovom päťsetovom súboji zastavil Rakúšan Dominic Thiem. Tesne tým nezavŕšil tzv. nepravý Grand Slam, teda triumfy na štyroch najväčších turnajoch, ale nie v jednom kalendárnom roku. "Bolo to pre mňa vydarené podujatie, ale príliš som zrejme vnímal tlak z toho, že môžem vyhrať štyri grandslamové turnaje za sebou. Do Wimbledonu prichádzam síce ako obhajca, ale zároveň akoby na začiatku nového cyklu bez tiaže na pleciach. Samozrejme, vždy mám iba najvyššie ambície." Jeho tréner Marián Vajda pritakal: "Ambície sú najvyššie, hoci konkurencia je veľká. Mladí hráči sa doťahujú. Príkladom sú Tsitsipas alebo Berrettini, ktorý nedávno vyhral turnaj v Stuttgarte. Sú to hráči plní sily, energie a fyzickej zdatnosti. Z roka na rok je ťažšie vyhrať grandslamový turnaj," povedal Marián Vajda pre slovenské médiá.

Ak Djokovič v Londýne získa piaty wimbledonský titul, vyrovná tým zápis legendárneho Švéda Björna Borga. "To, čo Nole dokázal minulý rok, je neuveriteľné. Dostať sa na post svetovej jednotky a udržať si ho je nesmierne náročné. Novak právom patrí medzi najlepších hráčov tenisovej histórie, pretože na grandslamový turnaj sa dokáže vždy najlepšie pripraviť a skoncentrovať sa," dodal Vajda.

Djokovič sa pred štartom hlavnej súťaže na Wimbledone vyjadril aj k tomu, čo si myslí o nasadení Rogera Federera ako dvojky na úkor Rafaela Nadala, ktorý je v rebríčku pred ním. Španiel sa proti zvýhodneniu Švajčiara verejne ohradil, Djokovič mu dal čiastočne zapravdu. "Angličania majú vlastné pravidlá a tie treba rešpektovať. Ak však mám byť úprimný, je to pre mňa prekvapenie. Roger je síce najúspešnejší hráč wimbledonskej histórie, ale svetová dvojka je Nadal a on mal byť nasadený ako druhý," povedal Djokovič.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona