Pred rokmi vyvraždil s komplicom rodinu s malým dieťaťom, teraz chce ísť na slobodu

NETKY.SK • 5 Júl 2022, 14:39 • 2 min
Pred rokmi vyvraždil s komplicom rodinu s malým dieťaťom, teraz chce ísť na slobodu

BRATISLAVA - Po tretí raz sa snaží z doživotného väzenia dostať muž, o ktorom kriminalisti doteraz hovoria ako o jednom z najhorších slovenských vrahov.

slovakia

left justify in out

Viliam Hauser spolu s Róbertom Mattom v apríli 1994 v Bratislave vyvraždili šesťčlennú vietnamskú rodinu vrátane malého dieťaťa, za čo boli obaja odsúdení na doživotie.
Hauser a Matta pôvodne žiadali o prepustenie na slobodu už v roku 2014, súd vtedy ich žiadosti zamietol pre nesplnenie podmienok. Na slobodu sa chceli dostať aj v roku 2019, vtedy však svoje žiadosti po čase stiahli.

 

Okresný súd v Trnave o jeho aktuálnej žiadosti o podmienečné prepustenie zatiaľ nerozhodol. Podľa vyjadrenia hovorkyne súdov v Trnavskom kraji Jany Kondákorovej pre agentúru SITA súd verejné zasadnutie odročil na neurčito, pretože chce do konania pribrať znalca z odboru psychiatrie.

 

img

 

Zákonné podmienky

 

Trestný zákon hovorí, že po 25 rokoch za mrežami a po splnení stanovených podmienok je možnosť prepustenia na slobodu, a to aj v prípade odsúdených na doživotie. Súdy v takýchto prípadoch posudzujú splnenie formálnych a materiálnych podmienok. Odsúdený väzeň by mal pri rozhodovaní súd presvedčiť, že vo výkone trestu plnením svojich povinností preukázal polepšenie a dá sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život.
 

img

 

Osudné rozhodnutie

 

Viliam Hauser a Róbert Matta, dvaja bývalí kolegovia a spolužiaci zo základnej a strednej školy, rozhodli, že si vylepšia svoju finančnú situáciu. Obaja boli dlhodobo nezamestnaní a bez finančných prostriedkov. Rozhodli sa, že si peniaze zadovážia okradnutím svojich bývalých kolegov, Vietnamcov – Tran Xuan Khama a Tran Phuong Sona. To aspoň tvrdili pred súdom, sudca však vzhľadom na to, že k vietnamským rodinám vtrhli ozbrojení a bez akéhokoľvek maskovania, hovoril o premyslenom chladnokrvnom čine. 

 

img

 

Vraždy

 

Dvojica neskoro večer vtrhla do areálu firmy, ktorú Vietnamci vlastnili a kde spolu s rodinami bývali. Prvý sa im do cesty dostal Tran Phuong Son, ktorého vrahovia vyzvali, aby im dal peniaze, na čo muž pristúpil k stolu. V tom okamžiku Matta spustil paľbu zo samopalu – ako neskôr uviedol, bál sa, že Vietnamec chce na nich vytiahnuť zbraň.

 

Vo vedľajšej miestnosti sa v tej chvíli pokúšal o útek Sonov spolupracovník Nguyen Ming Hai. Zastavila ho streľba, Matta ho popravil výstrelom do hlavy.V tej istej miestnosti našli aj dve ženy, Dao Thi Minh Huong a Nguyen Thi Kim Dung, ktorá bola v piatom mesiaci tehotenstva.

 

Matta s Hauserom chceli od žien vedieť, kde sú ukryté peniaze, zarobené predajom videokaziet a elektroniky. Tie im to prezradili, život im to ale nezachránilo. Z ďalšej miestnosti ich vyrušil detský nárek.

 

Viliam Hauser, ktorý po príchode do izby našiel v postieľke osemmesačné bábätko, chladnokrvne zabil aj to. Podľa výsledkov súdnej pitvy sa dievčatko udusilo pod textíliami, ktoré na ňu Hauser nahádzal. Pred odchodom zastrelili aj obdive ženy. 

 

 

img

 

Dolapenie

 

Chladnokrvní zločinci si z miesta činu odniesli v rôznych menách približne pol milióna slovenských korún. Po vraždách vycestovali za rodinou Vialiama Hausera do Nemecka, kde plánovali minúť svoj lup. Všetkých šesť zavraždených objavila pestúnka rodín až o dva dni. 

 

Potom, ako sa Hauser s Mattom vrátili len na otočku na Slovensko, boli zadržaní na hraničnom priechode Petržalka - Berg. K vraždám sa odbivaja priznali a obaja dostali doživotné tresty. 

 

Prečítajte si aj: Hlavný hygienik dôrazne upozorňuje rodičov, aby neobchádzali usmernenia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona