Pred rakovinou nás môže zachrániť krvný test: Ochorenie odhalí ešte skôr, ako prepukne!

NETKY.SK • 9 Jún 2018, 12:00 • 2 min
Pred rakovinou nás môže zachrániť krvný test: Ochorenie odhalí ešte skôr, ako prepukne!

Prichádza revolúcia v diagnostike rakoviny.

slovakia

left justify in out

Rakovina je veľmi vážne ochorenie, ktoré, žiaľ, postihuje čoraz viac ľudí. Nejakým spôsobom sa dotýka takmer každého z nás. Hoci ňou netrpíme priamo my, možno sa trápi niekto, na kom nám záleží. Nakoľko moderná medicína stále nepozná spoľahlivý liek, rakovina ostáva v kategórii smrteľných chorôb. Teraz by sa však vďaka vede mohla dať účinne liečiť ešte pred tým, ako v tele prepukne.

 

Tajomstvo sa ukrýva v špeciálnej vakcíne, ktorá je schopná v krvi zacieliť tie časti DNA, ktoré sú nositeľom ochorenia. Takto dokáže odhaliť až 10 rôznych druhov rakoviny, a to mnoho rokov pred tým, než sa prejaví v ľudskom tele. V takomto skorom štádiu je teda pomerne jednoduché problém odstrániť.

 

Daná forma detekcie zárodkov ochorenia prekvapila odborníkov svojou presnosťou. Na vzorke 1400 ľudí sa potvrdila až 90 percentná úspešnosť, čo je veľmi dobrý výsledok. Najpresnejšie bolo možné odhaliť rakovinu vaječníkov a pankreasu. Najťažšie to zasa bolo so žalúdkom a prostatou.

 

Vedúci výskumu, lekár z kli­niky v Cle­ve­lande, Eric Klein sa vyjadril: „Toto je prav­de­po­dobne svätý grál v ob­lasti vý­skumu ra­ko­viny. Umož­ňuje nájsť tie druhy ra­ko­viny, ktoré je ná­ročné lie­čiť v sko­rom štá­diu, keď je tu mož­nosť ľah­šej liečby, a my dú­fame, že tento test umožní za­chrá­niť mnoho ži­vo­tov. Väč­šina dru­hov ra­ko­viny je de­te­go­vaná v po­sled­nom štá­diu, ale táto me­tó­da nám dáva mož­nosť za­chy­tiť ich me­siace alebo do­konca roky pred­tým, než sa ukážu prvé symp­tómy.“

 

Ak sa tento revolučný krvný test dostane do praxe, počet úmrtí na rakovinu rapídne klesne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies