Pred radikálmi utieklo z Ramádí už 25-tisíc ľudí

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 13:32 • 2 min
Pred radikálmi utieklo z Ramádí už 25-tisíc ľudí

ŽENEVA - Už takmer 25 000 ľudí utieklo z irackého mesta Ramádí po tom, čo ho získali militanti z Islamského štátu. Informoval o tom Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

slovakia

left justify in out

Podľa jeho údajov väčšina z nich smeruje do Bagdadu, chýbajú im však najnevyhnutejšie potreby. OSN a ďalšie humanitárne organizácie preto začali s distribúciou potravín, vody, liekov ako aj zriaďovaním dočasných táborov. Prostriedky pre humanitárne operácie v Iraku sa však veľmi rýchlo míňajú.

 

Ramádí padlo do rúk militantov počas víkendu a tí, čo utekajú, tak pravdepodobne robia už druhýkrát. Už v apríli totiž ušlo pred vtedajšími bojmi o západoiracké mesto viac než 130 000 ľudí. "Tisíce rodín, ktoré už predtým ušli a vrátili sa do svojich domovov v Ramádí, boli nútené utiecť druhýkrát, keď boje opäť vypukli," uvádza stanovisko OSN. Agentúry OSN a ďalšie humanitárne organizácie poskytujú pomoc viac než 2,5 miliónu utečencov v Iraku, prostriedky sú však už takmer vyčerpané a 56 programov bude musieť v júni skončiť, dodáva stanovisko.

 

Militanti z organizácie Islamský štát oznámili, že sa v nedeľu zmocnili celého mesta Ramádí v provincii Anbár. Po niekoľkodňových intenzívnych bojov o mesto sa z neho iracká armáda chaoticky stiahla. V súčasnosti sa pri meste zhromažďujú šiitské milície podporované Iránom, aby sa pokúsili ho získať späť. Strata Ramádí zanemená veľkú strategickú ranu pre vládu premiéra Hajdara al-Abádího len šesť týždňov po tom, čo armáda za podpory šiitských milícií znovu dobyla mesto Tikrít, hlavné mesto provincie Saláhaddín. O Ramádí sa bojuje už od minulého roku, avšak v apríli povstalci odštartovali novú ofenzívu na jeho dobytie. Ramádí je jedno z mála miest v Anbáre, ktoré ostávalo až doteraz pod vládnou kontrolou. Zvyšok najväčšej irackej provincie, ktorá hraničí so Saudskou Arábiou, Sýriou a Jordánskom, už získal do svojich rúk Islamský štát. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies