Pred púštnou Veľkou cenou Bahrajnu je všetko otvorené

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 14:54 • 2 min
Pred púštnou Veľkou cenou Bahrajnu je všetko otvorené

SACHÍR - Kolotoč majstrovstiev sveta formuly 1 sa pomaly približuje k Európe a počas nastávajúceho víkendu sa zastaví v Bahrajne, kde sa uskutoční štvrté podujatie sezóny.

slovakia

left justify in out

Maličký ostrovný štátik na západnom pobreží Perzského zálivu figuruje v itinerári MS F1 iba od roku 2004, keďže tamojší okruh v Sachíre oficiálne otvorili 17. marca 2004. Prípravu na preteky tradične sprevádza napätá politická situácia, každoročne panujú obavy o bezpečnosť, v neďalekých šiitských dedinách sa konali protesty proti organizovaniu veľkej ceny. Protestujúci tvrdia, že zisky z nej idú na zbrojenie sunitského režimu takmer 200 rokov panujúcej kráľovskej rodiny al-Chalífovcov. Bahrajnský režim sa podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) pripravuje na víkendové preteky formuly 1 aj tak, že zatýka prodemokratických aktivistov. Pri domových prehliadkach v mestách ležiacich v blízkosti okruhu Sachír vraj zadržali policajti v civile desiatky osôb.

V Bahrajne vlani triumfoval Nemec Sebastian Vettel z tímu Red Bull, ktorý si chce víťazstvo zopakovať aj v nedeľňajších pretekoch. Trojnásobný majster sveta sa príliš nemôže spoliehať na pomoc tímového kolegu Marka Webbera z Austrálie, s ktorým si pokazil vzťah po tom, ako ho napriek zákazu z boxov predbehol na VC Malajzie a zvíťazil. Austrálčan prijal pozvanie na večeru od Španiela Fernanda Alonsa, ktorému po minulotýždňovom víťazstve v Číne patrí tretia pozícia priebežného poradia jazdcov. "Večera s kamarátom," popísal Alonso fotografiu na sociálnej sieti Twitter. Športový šéf Red Bullu Helmut Marko na to zareagoval s úsmevom: "Je dobre, že v efjednotke existuje aspoň jedno priateľstvo."

Webber, ktorého v Bahrajne čakajú jubilejné dvojsté preteky v F1, sa musí na štartovom rošte posunúť o tri miesta za spôsobenie kolízie počas VC Číny. Esteban Gutiérrez zo Sauberu za rovnaký prehrešok stratí až päť pozícií. "Očakávam náročné preteky. Myslím si, že podmienky sa zmenia a nikto z nás nedokáže odhadnúť, akí silní budú ostatní súperi," povedala jednotka Ferrari Alonso pre oficiálnu stránku formuly 1. "Na základe výsledkov, ktoré sme doteraz dosiahli, usudzujem, že sme schopní dostať sa na pódium, a verím, že sa nám to podarí znova," dodal 31-ročný rodák z Ovieda.

Veľké chúťky na úspech má aj Kimi Räikkönen. Lietajúci Fín má od lídra Vettela v renkingu trojbodový odstup. V Bahrajne ešte nevyhral, hoci vlani mal k triumfu blízko, veď za Vettelom skončil druhý s trojsekundovým mankom. "Pamätám si, že som mal jedinú príležitosť predbehnúť Vettela, ale zvolil som si nesprávnu stranu," zaspomínal Räikkönen na minuloročné preteky v Bahrajne. "Páči sa mi miestny okruh, kde som absolvoval viacero vydarených súbojov, hoci som zatiaľ nevyhral. Trocha sa líši od ostatných, je zaujímavé jazdiť v piesku. Ten je všade okolo trate a vnímate ho aj v padoku," vysvetlil 33-ročný rodák z Espoo, ktorý sa tešil z titulu majstra sveta v sezóne 2007. "Vlaňajší úspech nám nič nezaručuje a nemá zmysel niečo sľubovať. V efjednotke sa čokoľvek môže stať," dodal Räikkönen.

Výhradný dodávateľ pneumatík pre seriál formuly 1 Pirelli priviezol na VC Bahrajnu iba dve zmesi. Chýbať bude mäkká, ktorá minulý víkend v čínskom Šanghaji utŕžila obrovskú vlnu kritiky. Taliansky výrobca tvrdí, že s týmito negatívnymi skúsenosťami ich rozhodnutie nesúvisí, zavážili vraj bahrajnské podmienky podobné tým z malajzijského Sepangu, kde boli takisto k dispozícii iba dva druhy pneumatík - tvrdé a stredne tvrdé. Rovnako ako v Sepangu panujú v Sachíre vysoké teploty spojené s prachom z púšte, čo je kombinácia znižujúca priľnavosť.

Okruh pri bahrajnskom hlavnom meste Manama je postavený priamo v púšti. Projektantom moderného areálu v Sachíre bol známy Nemec Hermann Tilke. Postavili ho za 16 mesiacov a náklady na jeho výstavbu boli 150 miliónov amerických dolárov. Trať s pätnástimi zákrutami (6 ľavotočivých, 9 pravotočivých) meria 5,417 km. Na tribúny sa zmestí 45 000 divákov. S pieskom na trati si organizátori pretekov snažia poradiť aj tak, že naň v okolí vozovky striekajú lepidlo. Okruh ponúka štyri dlhé rovinky, ale pozostáva z "pomalých" zákrut, ktoré sú náročné na brzdy. Monoposty musia v cieľovej rovinke pred prvou zákrutou v priebehu troch sekúnd (na 130 metroch) spomaliť z 315 km/h na 65 km/h, preťaženie pri dekcelerácii dosahuje okolo 4,5g. Ide o najťažšiu trať v seriáli z hľadiska energie, ktorú musia absorbovať pneumatiky na dlhých rovinách, najmä pri brzdení v 1. a 14. zákrute a takisto v pri trakcii v "desiatke".

Počas víkendu sa v Sachíre očakáva suché a slnečné počasie, teplota sa bude držať okolo 35 stupňov Celzia. Kvalifikácia je na programe v sobotu o 13.00 h SELČ, preteky v nedeľu o 14.00 SELČ.

Veľká cena Bahrajnu:
Premiérové preteky: 2004
Počet pretekov: 7
Divácka kapacita: 50 000
Dĺžka trate: 5,412 km
Počet kôl: 57 (308,238 km)
Najvyššia rýchlosť: 315 km/h
Rekord kola: Michael Schumacher 1:30,252 min (Ferrari)

Doterajší víťazi:
2012 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2011 - preteky zrušili
2010 Fernando Alonso (Šp.) Ferrari
2009 Jenson Button (V. Brit.) Brawn
2008 Felipe Massa (Braz.) Ferrari
2007 Felipe Massa (Braz.) Ferrari
2006 Fernando Alonso (Šp.) Renault
2005 Fernando Alonso (Šp.) Renault
2004 Michael Schumacher (Nem.) Ferrari

Celkové poradie (po 3 pretekoch z 19): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull-Renault 52 b., 2. Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus-Renault 49, 3. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 43, 4. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 40, 5. Felipe Massa (Braz.) Ferrari 30, 6. Mark Webber (Aus.) Red Bull-Renault 26, 7. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 12, 8. Jenson Button (V. Brit.) McLaren-Mercedes 12, 9. Romain Grosjean (Fr.) Lotus-Renault 11, 10. Paul di Resta (V. Brit.) Force India-Mercedes 8

Pohár konštruktérov: 1. Red Bull-Renault 78 b., 2. Ferrari 73, 3. Lotus-Renault 60, 4. Mercedes 52, 5. McLaren-Mercedes 14, 6. Force India-Mercedes 14, 7. Torro Rosso-Ferrari 7, 8. Sauber-Ferrari 5



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies