Pred príchodom jari sa odporúča dôkladná kontrola auta

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 09:36 • 2 min
Pred príchodom jari sa odporúča dôkladná kontrola auta

BRATISLAVA - Jar je už pomaly za dverami, teploty sú oveľa častejšie prijateľnejšie a premávka je opäť hustejšia. Obdobie jarných prázdnin pravidelne preveruje vodičov pri ich cestách s rodinou na lyžovačky do hôr.

slovakia

left justify in out

Mnoho vodičov predpokladá, že keď na jeseň vozidlo na zimu dokonale pripravili, teraz môžu úplne v pokoji jazdiť. Odvtedy však prešlo niekoľko mesiacov a každé vozidlo si rozhodne žiada ďalšiu kontrolu. Najväčšiu pozornosť by mali vodiči venovať pneumatikám a prevádzkovým kvapalinám.

 

"V prípade pneumatík je vhodná nielen kontrola tlaku, ale aj hĺbky dezénu. To, že v októbri hĺbka dezénu spĺňala predpísané minimum, rozhodne neznamená, že zodpovedá zákonným požiadavkám ešte aj v marci. Pokiaľ ide o prevádzkové kvapaliny, odporúča sa, samozrejme, najmä kontrola stavu kvapaliny do ostrekovačov. Stierače odporúčajú odborníci vymieňať po pol roku, ich životnosť významne znižuje, keď si vodič šetrí námahu tým, že odstraňuje námrazu na skle pomocou stieračov," radí Ľubomír Šimkovič, mediálny zástupca AAA Auto.

 

Pozornosť si vyžadujú aj tesnenia dverí. Práve na konci zimy, keď dochádza k veľkým rozdielom teplôt v noci a cez deň, hrozí, že vo dverách zamrzne topiaci sa sneh alebo dažďová voda.

 

Kontrola funkčnosti a správneho nastavenia osvetlenia vozidla by mala byť automatická v každom ročnom období. Zvlášť u starších áut by mala byť na programe dňa pre istotu tiež kontrola akumulátora, pretože prázdna batéria môže zamrznúť už keď teplota spadne len mierne pod bod mrazu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies