Pred príchodom cyklónu Phailin evakuovali už takmer pol milióna ľudí

NETKY.SK • 12 Október 2013, 12:10 • 2 min
Pred príchodom cyklónu Phailin evakuovali už takmer pol milióna ľudí

NAÍ DILLÍ - Silné dažde a vietor ohrozujú východné pobrežie Indie. Úrady pred príchodom cyklónu Phailin do pobrežných oblasti Bengálskeho zálivu premiestnili už 440.000 ľudí do evakuačných centier.

slovakia

left justify in out

Cyklón Phailin sa dnes okolo poludnia miestneho času nachádzal približne 200 kilometrov od pobrežia, pričom jeho príchod na pevninu sa očakáva večer alebo v noci na nedeľu.

Indickí predstavitelia sa obávajú, že by prírodná katastrofa mohla ohroziť až 12 miliónov ľudí. "Ide o zatiaľ najrozsiahlejšiu evakuáciu obyvateľstva, k akej kedy v Indii došlo," citovala agentúra Reuters zástupcu šéfa Národného úradu pre zvládanie katastrof.

Indický meteorologický úrad vo svojom oznámení uviedol, že Phailin by mal sprevádzať vietor s rýchlosťou 210-220 kilometrov za hodinu, pričom by mal spôsobiť zdvihnutie morskej hladiny až o 3,4 metra.

Úrady varovali pred hrozbou zničenia veľkého počtu hlinených domov, výpadkami elektrickej energie a telekomunikačného spojenia. Hroziace povodne pravdepodobne ochromia železničnú dopravu, ako aj ďalšiu možnosť dopravy z ohrozených oblastí z dôvodu množstva poletujúcich nebezpečných predmetov. Najviac ohrozené je pobrežie štátov Urísa a Ándhrapradéš. Niektorí odborníci podľa Reuters prirovnávajú hroziacu intenzitu cyklónu Phailin k hurikánu Katrina, ktorý zasiahol americké pobrežie pri meste New Orleans v roku 2005 a napáchal obrovské škody. Taktiež ho prirovnávajú k búrke, ktorá v roku 1999 bičovala pobrežie východoindického štátu Urísa celých 30 hodín a napáchala taktiež obrovské materiálne škody, no najmä vyžiadala si životy okolo 15.000 ľudí.

Úrady postihnutého indického štátu teraz tvrdia, že sú omnoho viac pripravené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies