Pred piatimi rokmi horel hrad Krásna Hôrka

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 12:34 • 2 min
Pred piatimi rokmi horel hrad Krásna Hôrka

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE - Národnú kultúrnu pamiatku hrad Krásna Hôrka zachvátil pred piatimi rokmi, 10. marca 2012, veľký požiar.

slovakia

left justify in out

Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 13. storočí. Jeho zemepánmi boli Bebekovci, šľachtický rod, ktorý ovplyvňoval históriu regiónu do roku 1556, respektíve 1557. Po nich na Krásnu Hôrku prišli Andrášiovci, ktorí písali jeho históriu až do roku 1944. Hrad je dnes súčasťou Slovenského národného múzea (SNM) v Múzeu Betliar. Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo od 13. do 18. storočia a informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy.

 

Zničujúci požiar vznikol približne o 13.30 h, keď sa dvaja chlapci pokúšali zapáliť si cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu hradného kopca. Oheň sa preniesol aj na samotný hrad. Na mieste zasahovalo 47 policajtov z jednotlivých zložiek Policajného zboru (PZ) a dva služobné psy. Zasahoval aj vrtuľník letky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (SR) a 84 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s dobrovoľníkmi. Požiar lokalizovali o 15.30 h, zásah policajtov bol ukončený o 21.00 h.

 

V čase požiaru bolo na hrade Krásna Hôrka umiestnených 4229 zbierkových predmetov (vrátane tých v depozitároch). Pri požiari bolo poškodených a zničených 352 z nich. Oheň zničil aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. Podarilo sa zachrániť 90 percent zbierok. Časť z nich bola uložená v depozitoch Múzea Betliar a časť v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach.

 

Oficiálna rekonštrukcia objektov poškodených marcovým požiarom sa začala v októbri 2012. V súčasnosti sú ukončené dve etapy rekonštrukcie hradu. V rámci prvej etapy obnovy sa zachraňovali muzeálne zbierky a predmety a mapoval sa rozsah vzniknutých škôd. V rámci druhej etapy obnovy bola urobená demontáž strešných konštrukcií havarijného prestrešenia hradu. Tretia, najrozsiahlejšia etapa je vo fáze prípravy projektov a projektovej dokumentácie.

 

Peniaze na obnovu hradu pochádzajú z poistenia a okrem iného aj z verejnej zbierky. Sumu 1000 eur poslal folklórny súbor Krásna Hôrka, ktorý vznikol v japonskom Tokiu v roku 1993. Jeho členovia sú Japonci, ktorí sa zaujímajú o slovenskú ľudovú kultúru. SNM k marcu 2016 vynaložilo na rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka a reštaurovanie vybraných zničených zbierkových predmetov 4.550.139,77 eura z poistného plnenia a 16.704 eur z verejnej zbierky.

 

Obnova hradu Krásna Hôrka sa dostala do programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky z 13. apríla 2016 s tým, že vláda finančne zabezpečí obnovu hradu. Téme rekonštrukcie hradu sa venovala vláda na svojom výjazdovom rokovaní 14. septembra 2016 v Rožňave.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies