FOTO Pred parlamentom v Ottawe sa strieľalo: Útočníka polícia zastrelila!

NETKY.SK • 22 Október 2014, 19:01 • 2 min
FOTO Pred parlamentom v Ottawe sa strieľalo: Útočníka polícia zastrelila!

OTTAWA - Kanadského vojaka stojaceho na stráži pri Národnom vojnovom pamätníku v hlavnom meste Ottawa oproti budove parlamentu dnes postrelil neznámy muž, ten potom vošiel do parlamentu prenasledovaný políciou a ozývali sa odtiaľ výstrely. Informovali o tom policajti aj svedkovia, na ktorých sa odvolala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa televízie CBC bol podozrivý útočník vo vnútri parlamentnej budovy zastrelený. Nie je jasné, či konal sám. Polícia v Ottawe však informovala, že aktívne pátra po jednom alebo viacerých podozrivých. Ako sa situácia vyvíjala, televízia CBC News napísala na Twitteri, že neďaleko parlamentu bolo počuť ďalšie výstrely a útočník je stále na úteku.
     

 

Polícia v kanadskom hlavnom meste Ottawa oznámila, že dnes dopoludnia došlo k streľbe na troch miestach v metropole: pri Národnom vojnovom pamätníku, kde bol ranený vojak na stráži, v parlamentnom komplexe a neďaleko nákupného strediska Rideau Centre Mall, ktoré sa nachádza v blízkosti parlamentu.
      

Všetky tri lokality sú v centre a od seba vzdialené necelého 1,5 kilometra, uviedla agentúra AP. Predstaviteľ ottawskej polície Marc Soucy dodal, že streľba sa začala pri vojnovom pamätníku a stále nie je jasné, či je strelcov viac. Zatiaľ nebol nikto zatknutý. "Väčšina centra Ottawy je uzavretá," informoval Soucy.
      

Podľa agentúry Reuters útočníka prenasledovala polícia do parlamentných budov, kde podozrivého zastrelila. 

 

Ľudia unikali z parlamentu po lešení, ktoré tam stálo kvôli prebiehajúcim rekonštrukciám. Svedkovia to uviedli pre tlačovú agentúru Canadian Press. Hlavný hovorca kanadského premiéra Stephena Harpera vyhlásil, že Harper opustil areál parlamentu a je v bezpečí.
     

Kráľovská kanadská jazdecká polícia varovala ľudí v centre Ottawy, aby sa držali ďalej od okien a striech.
     

Minister Tony Clement napísal na sociálnej sieti Twitter, že z vnútra parlamentu bolo počuť najmenej 30 výstrelov. Pravidelné týždenné zasadnutia tam práve mali konzervatívni a liberálni poslanci.

 


     

Na mieste sú stále pohotovostné zložky. Zdravotníci naložili raneného vojaka do sanitky a urýchlene odviezli. Predtým ho okoloidúci ľudia a neskôr zdravotníci oživovali.
     

Polícia v Ottawe v provincii Ontário uzatvorila okolie parlamentu aj centrum mesta. Kanadský premiér, ktorému sa podarilo v poriadku dostať z parlamentného komplexu, ešte dnes vydá k incidentom vyhlásenie.
     

Stavebný robotník na mieste činu povedal už skôr pre agentúru Reuters, že počul výstrel a potom zbadal muža v čiernom oblečení so šatkou na tvári, ako beží so zbraňou smerom k parlamentu.
     

Incident sa stal len dva dni po tom, čo dvoch kanadských vojakov zrazil autom na parkovisku pred obchodným domom v meste pri Montreale v provincii Quebec muž sympatizujúci s džihádistami. Muža, ktorý konvertoval na islam, potom polícia prenasledovala a smrteľne postrelila. Jeden zo zranených vojakov v pondelok večer 20. októbra zomrel. 
     

Tento podozrivý útočník bol už monitorovaný federálnymi vyšetrovateľmi - zadržali mu pas, keď sa pokúšal odcestovať do Turecka. Táto krajina je pokladaná za tranzitné územie pre tých, ktorí sa snažia dostať medzi islamistických bojovníkov v Sýrii.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona