Pred parlamentom protestujú poskytovatelia sociálnych služieb

NETKY.SK • 26 November 2013, 11:10 • 2 min
Pred parlamentom protestujú poskytovatelia sociálnych služieb

BRATISLAVA - Pred budovou Národnej rady SR protestujú poskytovatelia sociálnych služieb proti nespravodlivému financovaniu poskytovania sociálnych služieb.

slovakia

left justify in out

Ako na tlačovej besede uviedla predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb (APSS) Milada Dobrotková, štát naďalej pokračuje v diskriminácii pri financovaní klientov neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Upozornila na to, že pre klientov verejných poskytovateľov poskytuje samospráva vyššie finančné prostriedky ako pre klientov, ktorí sú umiestnení u neverejných poskytovateľov týchto služieb. 

Ani jedna z vlád podľa Dobrotkovej nedospela k spravodlivému riešeniu. Návrh novely zákona o sociálnych službách, o ktorom má na začínajúcej sa schôdzi rokovať parlament, prináša podľa nej veľmi málo pozitívnych zmien. Preto žiada tento legislatívny návrh stiahnuť z rokovania parlamentu. Novele zákona vyčíta aj to, že prispieva ku koncentrácii moci samosprávy, a to bez vonkajšej kontroly a možnosti uplatniť opravný prostriedok. Protest proti nespravodlivému financovaniu sociálnych služieb pred parlamentom spolu s APSS organizuje aj Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb, Slovenská katolícka charita a Spišská katolícka charita. 

Z návrhu novely zákona o sociálnych službách, o ktorej má parlament rokovať v druhom čítaní, rezort práce vypustil zavedenie finančného príspevku zo štátneho rozpočtu aj pre neverejných poskytovateľov vybraných sociálnych služieb na úrovni vyšších územných celkov. Nezmení sa ani spôsob výpočtu finančného príspevku tak, aby tento príspevok zohľadňoval stupeň odkázanosti prijímateľov sociálnej služby. Podľa rezortu práce a sociálnych vecí to vyplynulo z medzirezortného pripomienkového konania, v ktorom pripomienkujúce subjekty žiadali nové financovanie až po ukončení auditu verejnej správy a prehodnotení fiškálnych pravidiel. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies