Pred Parížom cyklistická časovka v Marseille? Špekuluje sa o TdF 2017

NETKY.SK • 6 Október 2016, 17:03 • 2 min
Pred Parížom cyklistická časovka v Marseille? Špekuluje sa o TdF 2017

PARÍŽ - Necelé dva týždne pred zverejnením trasy pretekov budúcoročnej Tour de France už francúzske médiá špekulujú o tom, ako by mal vyzerať 104. ročník najslávnejších cyklistických pretekov. Jediná istota v tejto chvíli je štart v nemeckom Düsseldorfe, kde sa uskutoční 13 km dlhá časovka šitá pre domáceho favorita Tonyho Martina.

slovakia

left justify in out

A teraz tie špekulácie a dohady: na ceste z Nemecka do Francúzska by sa pelotón mohol zastaviť v Belgicku a Luxembursku. Druhá etapa bude mať štart v Düsseldorfe a cieľ možno v belgickom Liége, kde by sa mali presadiť šprintéri. V súvislosti s treťou etapou sa zasa hovorí o cieľovom meste luxemburskom Esch-sur-Alzette, resp. prejazde mestom Schengen vo štvrtej etape, kde bola v roku 1985 podpísaná základná dohoda o bezcolnej únii a voľnej preprave osôb medzi hranicami piatich krajín, ktorá sa neskôr rozšírila o ďalšie krajiny Európskej únie.


Dôležitou informáciu pre milovníkov Tour by mohlo byť tretíkrát za sebou zaradenie Pyrenejí pred Alpy, resp. dohady o tom, že o celkovom víťazovi sa nerozhodne na alpských velikánoch, ale v individuálnej časovke. Tá by sa mala uskutočniť v Marseille ako predposledná etapa pred záverečným dojazdom do Paríža.


"Zatiaľ naposledy sa časovka jazdila ako predposledná etapa v roku 2014, kde si Talian Nibali poistil celkový triumf. V roku 2011 sa dokonca vďaka časovke v závere stal celkovým víťazom Cadel Evans na úkor Andyho Schlecka," napísal špecializovaný web cyclingnews.com.


Francúzske médiá predpokladajú, že v Alpách sa tentoraz uskutočnia iba dve etapy a jedným z vrcholov celých pretekov by mal byť dojazd na Col d´Izoard vo výške 2360 m. Malo by ísť o záver 18. etapy. Deň predtým by sa cyklisti mohli presúvať cez ďalší legendárny kopec Col de Galibier, resp. etapa by mohla vrcholiť v lyžiarskom stredisku Serre Chevalier.

 

Pokiaľ ide o Pyreneje, cyklisti by tam mohli stráviť až štyri dni a cieľ jednej z etáp by mohol byť pri stanici lanovky v Peyragudes (1603 m), kam by sa Tour vrátila po 5 rokoch. V roku 2012 tam triumfoval Alejandro Valverde. Na ceste do Pyrenejí by sa cyklisti mali presúvať cez pohoria Vogézy a Jura. Práve 5. etapa vo Vogézach by mohla priniesť prvý horský finiš aktuálneho ročníka na La Planche des Belles Filles, kde sa v minulosti tešili z víťazstva Christopher Froome aj Vincenzo Nibali.


Podrobnosti o trase 104. ročníka Tour de France zverejnia v utorok 18. októbra v Paríži. Celkové víťazstvo by mal obhajovať Froome, triumf v bodovacej súťaži už tradične Peter Sagan.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies