Pred olympiádou odoberajú vzorky slín nábožensky konzervatívnym moslimkám

NETKY.SK • 31 Október 2013, 15:30 • 2 min
Pred olympiádou odoberajú vzorky slín nábožensky konzervatívnym moslimkám

MOSKVA - Pred februárovými zimnými olympijskými hrami v Soči odoberá Rusko vzorky slín nábožensky ultrakonzervatívnym moslimkám. Zhromažďuje tak DNA, aby mohli úrady identifikovať telesné časti, keby sa niektorá z nich stala samovražednou bombovou útočníčkou. Tvrdia to miestni obyvatelia severného Kaukazu, ktorých vo štvrtok citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Opatrenie prichádza v čase, keď prezident Vladimir Putin vedie tvrdé zásahy proti islamskému povstaniu v Dagestane - ruskej autonómnej republike na úpätí pohoria Kaukaz východne od mesta Soči, kde sa budú konať zimné olympijské hry. Úrady sa za vlády Putina zrejme vzdali snáh vyriešiť konflikt prostredníctvom dialógu s prívržencami prísnej salafistickej odnože islamu, ktorá je aj vierou militantov, domnieva sa Reuters. Kritici tvrdia, že Putinova nová tvrdá línia len živí hnev a nenávisť, ktoré stoja za útokmi povstalcov v regióne. Samovražedný bombový atentát z 21. októbra, ktorý usmrtil šesť ľudí vo Volgograde, veľkom meste severne od Soči, sa pripisuje žene z Dagestanu.

V Rusku za posledných 13 rokov uskutočnilo útoky približne 49 samovražedných bombových útočníčok, nazývaných "čierne vdovy", uvádza sa na webovej stránke Caucasian Knot, monitorujúcej nepokoje v tejto zemepisnej oblasti. Vodca islamistického povstania v Rusku Doku Umarov vyzval v júli svojich bojovníkov, aby využili "maximálne násilie" na sabotovanie olympiády v Soči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies