Pred odchodom z Afganistanu zlikvidujú vybavenie za 7 mld. USD

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 17:26 • 2 min
Pred odchodom z Afganistanu zlikvidujú vybavenie za 7 mld. USD

WASHINGTON - V rámci príprav na stiahnutie z Afganistanu do konca budúceho roku americká armáda už zlikvidovala vyše 77 000 ton vojenského vybavenia a zariadenia. Vo štvrtok o tom píše denník The Washington Post s odvolaním sa na vojenské zdroje.

slovakia

left justify in out

Pred odchodom musia Američania zničiť vybavenie v hodnote vyše sedem miliárd dolárov, ktoré už nebudú potrebovať a ktorého preprava do USA by bola príliš nákladná. Väčšinu, vrátane obrnených mínam odolných vozidiel (MRAP) predajú ako šrot. Darovanie vojenského vybavenia afganskej armáde by bolo podľa denníka byrokraticky príliš komplikované. Americkí predstavitelia okrem toho neveria, že Afganci by boli schopní niektoré vybavenie obsluhovať a udržovať. Darovať alebo predať tieto zariadenia spojeneckým krajinám by bolo taktiež príliš drahé v súvislosti s nákladmi na jeho prepravu.

Americká armáda dala zostrojiť 24 000 vozidiel MRAP špeciálne pre misie v Iraku a Afganistane, pričom náklady na tieto automobily dosiahli 45 miliárd dolárov. Vozidlá, ktoré podľa armády zachránili tisíce životov, sú navrhnuté tak, aby vydržali aj silnejšiu explóziu. V Afganistane ich nasadili asi 11 000, pričom 2000 z nich zošrotujú ako "vyradené". Pri odchode z Iraku americká armáda stiahla z krajiny aj väčšinu svojho vybavenia. Zvyšok predala irackej vláde, ktorá je lepšie vybavená na údržbu technicky náročných vojenských zariadení.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies