Pred odchodom na dovolenku si zabezpečte svoju domácnosť

NETKY.SK • 7 Júl 2011, 10:35 • 2 min
Pred odchodom na dovolenku si zabezpečte svoju domácnosť

Pred odchodom na dovolenku si zabezpečte svoju domácnosť

slovakia

left justify in out

img

Keďže v letných mesiacoch dochádza pravidelne k zvýšeniu počtu vlámaní, ľahko sa môže stať, že vás po návrate z dovolenkovej pohody čaká šok v podobe "vybieleného" bytu či domu. Jozef Hrdý z Allianz – Slovenskej poisťovne preto radí, ako ochrániť svoj majetok počas neprítomnosti.
      "V prvom rade, pred odchodom pozorne skontrolujte, či sú všetky dvere alebo okná zavreté a uzamknuté, a to aj v prípade, že odchádzate na kratšiu dobu. Ak odchádzate na dlhšiu dobu, požiadajte susedov alebo priateľov, nech vám pravidelne vyberajú poštu zo schránky, aby sa nestala znamením pre zlodejov, že byt je nestrážený. Pouvažujte nad nainštalovaním osvetlenia s pohybovým senzorom k vášmu vchodu. Môžete tiež nastaviť osvetlenie tak, aby sa pravidelne zapínalo a vypínalo, čím simuluje, že niekto je doma. Nezabúdajte, že sociálne siete sú verejným miestom a ktokoľvek si môže prečítať, že práve nie ste doma. To isté platí aj pri zverejňovaní fotiek ešte počas vašej dovolenky."
      Dobré je tiež požiadať niekoho z rodiny či blízkych priateľov, aby raz za čas skontroloval, či je príbytok v poriadku alebo či mu nehrozí bezprostredné riziko.
      Domácnosti však počas neprítomnosti hrozia aj iné riziká ako vykradnutie či vlámanie. Preto by nemal dovolenkár pred odchodom zabudnúť zatvoriť hlavný prívod vody do bytu či domu, aby tak zabránil možnému vytopeniu domácnosti.
      Pre prípad predchádzania škôd vzniknutých prepätím na elektronike a možného následného vzniku požiaru zo zapojenej elektriky odporúčajú odborníci tieto prístroje odpojiť z elektrickej siete. Taktiež je dom alebo byt vo väčšom bezpečí, ak sa pred odchodom uzatvorí ventil hlavného prívodu plynu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona