Pred návštevou premiéra Ukrajiny zablokovali hackeri weby nemeckej vlády

NETKY.SK • 7 Január 2015, 15:35 • 2 min
Pred návštevou premiéra Ukrajiny zablokovali hackeri weby nemeckej vlády

BERLÍN - Webové stránky nemeckej vlády a parlamentu zablokovali dnes hackeri. K útoku sa prihlásila proruská hackerská skupina CyberBerkut z Ukrajiny, ktorá požaduje, aby nemecká vláda prerušila svoje styky s ukrajinskou vládou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Webové stránky kancelárky Angely Merkelovej (bundeskanzlerin.de) a Bundestagu (bundestag.de) boli v dôsledku útoku od dnešnej 10. hodiny neprístupné, uviedol hovorca vlády Steffen Seibert.
     

"Prebieha silný útok na servery nášho providera, spôsobený početnými vonkajšími systémami," tzv. DDoS, citovala Seiberta tlačová agentúra DPA.
     

Hackerská skupina CyberBerkut na svojej webovej stránke uviedla, že útok načasovala tak, aby sa uskutočnil v čase berlínskej návštevy prozápadného premiéra Ukrajiny Arsenija Jaceňuka, ktorého obviňuje z vojny na východe Ukrajiny.
     

"Vyzývame nemeckých občanov a vládu, aby prestali finančne a politicky podporovať zločinecký kyjevský režim," uviedli hackeri vo vyhlásení, ktoré zverejnili v ruštine.
     

Jaceňuk má pricestovať do Berlína vo štvrtok a s Merkelovou rokovať v piatok.
     

Hackeri sa pomenovali po ukrajinskej poriadkovej polícii Berkut, rozpustenej po minuloročnom vládnom prevrate. V novembri skupina tvrdila, že má dokumenty dokazujúce ilegálne presuny finančnej hotovosti z USA k ukrajinskej armáde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies