Pred komunálnymi voľbami je zatiaľ istá iba koalícia Smer-SD a KDH

NETKY.SK • 16 September 2010, 11:57 • 2 min
Pred komunálnymi voľbami je zatiaľ istá iba koalícia Smer-SD a KDH

Pred komunálnymi voľbami je zatiaľ istá iba koalícia Smer-SD a KDH

slovakia

left justify in out

img

Súčasná ľavo-pravá koalícia zložená zo strán Smer-SD a KDH chce v rovnakom zložení pokračovať Nitre aj v ďalšom volebnom období. Podľa okresného šéfa Smeru v Nitre Štefana Štefeka je táto dvojkoalícia stopercentne istá, dohodnuté je aj rozdelenie mandátov. Podľa dohody pripadne z 31-členného Mestského zastupiteľstva v Nitre 22 poslaneckých mandátov Smeru a deväť KDH. Štefek pripomenul, že stále prebiehajú rokovania aj s inými stranami. Spolupráca s nimi by sa však mala týkať iba podpory kandidáta Smeru na post nitrianskeho primátora, ktorým je súčasná hlava mesta Jozef Dvonč. "Uvažujeme nad SNS a nad mierou spolupráce s touto stranou. Viem si predstaviť podporu SNS najmä na kandidatúre na primátora, tam bude viac strán, ktoré sú relevantné, ale v prípade poslancov uvažujem ja osobne iba o dvojkoalícii," skonštatoval Štefek.
Smer doteraz získal na podporu Dvončovej kandidatúry na primátora okrem KDH aj Stranu zelených. Podľa Štefeka sa bude uchádzať aj o podporu strany Most-Híd. Rokovania majú prebehnúť aj s okresnými predstaviteľmi SaS. "Hovoríme jasne len o podpore pre kandidáta na primátora, pretože oni neuvažujú o našej spoločnej kandidátke na poslancov, koniec koncov, ani my o tom neuvažujeme," pripomenul Štefek. Smer neplánuje ísť do žiadnej volebnej spolupráce s ĽS-HZDS ani s SDKÚ-DS. "S HZDS sme nehovorili a rokovania s SDKÚ skončili hneď, ako naša okresná rada rozhodla o dvojkoalícii Smer, KDH. Oznámili sme kolegom v SDKÚ, že už nie je dôvod ďalej rokovať," uviedol Štefek.
Predstavitelia SDKÚ-DS zatiaľ nevydali žiadne oficiálne stanovisko k prípadnej spolupráci s inými stranami. Podľa predbežných informácií sa hovorí o koalícii so stranami SaS a OKS. Známe nie je ani to, či SDKÚ-DS postaví do volieb svojho kandidáta na post nitrianskeho primátora. O toto kreslo však už prejavila záujem nová strana, ktorá v Nitre vznikla pred niekoľkými mesiacmi. Strana patriotov si dala prívlastok "strana sociálneho a ekonomického pragmatizmu". Doteraz sa prezentovala predovšetkým mediálnymi útokmi na súčasné vedenie mesta prostredníctvom internetového portálu a schránkových novín. Patrioti uvádzajú, že na základe hlasovania prostredníctvom internetu si Nitrania vybrali za potenciálnych kandidátov na primátora rapera Karola Jedlovského, ktorý získal najviac hlasov, za ním nasledoval bývalý prednosta Mestského úradu v Nitre Ľubomír Martinka a tréner Pavol Peciar. Ako jediný zatiaľ s kandidatúrou na nitrianskeho primátora súhlasil štvrtý v poradí, majiteľ detektívnej kancelárie a bezpečnostnej služby Radúz Sedlár, ktorý sa do povedomia Nitranov dostal predovšetkým blokovaním výstavby prepojovacej cesty medzi mestskou časťou Zobor a centrom Nitry. Ďalším známym kandidátom na nitrianskeho primátora je Róbert Švec, ktorý kandiduje ako nezávislý. O primátorské kreslo sa neúspešne uchádzal už v komunálnych voľbách v roku 2002. Švec pracuje v bankovom sektore, známy je však skôr ako predseda občianskeho združenia Slovenské hnutie obrody.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona