Pred kliešťovou encefalitídou sa dá účinne chrániť očkovaním

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 09:09 • 2 min
Pred kliešťovou encefalitídou sa dá účinne chrániť očkovaním

BRATISLAVA - Kliešťovej encefalitíde sa dá účinne predísť očkovaním. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ho odporúča najmä ľuďom zdržiavajúcim sa v endemických oblastiach pozdĺž brehov rieky Váh či v juhozápadnej časti Slovenska.

slovakia

left justify in out

Zdravotné poisťovne ho však plne nepreplácajú, niektoré naň ale sčasti finančne prispejú. Kliešte začínajú byť tento rok aktívne už koncom marca. "Očkovanie je možné začať kedykoľvek počas roka, najvhodnejšie je s ním však začať v zimných mesiacoch," konštatuje úrad. Aktivita kliešťov je vtedy nízka a organizmus má dostatok času vytvoriť si protilátky.

 

Vhodnosť očkovania musí posúdiť ošetrujúci lekár, odporúča sa najmä pracovníkom lesných závodov, poľovníkom či chatárom. Pred ochorením sa dá chrániť aj správnym odevom či použitím repelentov. Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj alimentárnou cestou kozím, kravským a ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je preto potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované.

 

Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán spôsobené vírusom. K prenosu infekcie dochádza cez prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od nakazených zvierat.

 

Ochorenie má dvojfázový priebeh, prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhú fázu sprevádzajú vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, poruchy rovnováhy, paralýza, môže nastať aj smrť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies