Pred hurikánovou sezónou v USA zlyhal kľúčový meteorologický satelit

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 18:51 • 2 min
Pred hurikánovou sezónou v USA zlyhal kľúčový meteorologický satelit

MYS CANAVERAL - Kľúčový americký meteorologický satelit sa pokazil tesne pred začiatkom hurikánovej sezóny v Atlantiku, ktorá má byť podľa predpovedí mimoriadne aktívna.

slovakia

left justify in out

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) dnes oznámil, že zlyhala vesmírna družica GOES-13, ktorá monitoruje počasie pri atlantickom pobreží USA. Namiesto nej aktivovali náhradný satelit. Experti NOAA už začali pracovať na odstránení problému, zatiaľ sa však nedá predpovedať, kedy sa im to podarí.

Obdobie hurikánov v Atlantickom oceáne a Karibskom mori sa oficiálne začína 1. júna a trvá šesť mesiacov. NOAA predpovedá "extrémne aktívnu" sezónu s 13-20 tropickými búrkami, z ktorých by 7-11 mohlo dosiahnuť intenzitu hurikánov.

Operačné environmentálne družice GOES pochádzajú z dielne Boeingu a majú životnosť desať rokov. Pokazený satelit vypustili na obežnú dráhu Zeme v roku 2006. Za bežných okolností sú v prevádzke dve družice GOES, ktoré monitorujú východné aj západné pobrežie USA. Majú za úlohu sledovať vývoj oblačnosti, vznik búrok a ďalšie atmosférické faktory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies