Pred francúzskymi poslancami stojí ťažká dilema, vybrať si majú medzi kreslom v parlamente alebo funkciou v regióne

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 12:56 • 2 min
Pred francúzskymi poslancami stojí ťažká dilema, vybrať si majú medzi kreslom v parlamente alebo funkciou v regióne

PARÍŽ - Najmenej 223 poslancov dolnej komory francúzskeho parlamentu si bude musieť vybrať medzi poslaneckým kreslom a funkciou v regionálnej politike.

slovakia

left justify in out

Môže za to nový zákon, ktorý vo Francúzsku platí od marca. Z 577 poslancov Národného zhromaždenia majú viac ako tri stovky aj ďalšiu volenú funkciu. V 223 prípadoch si budú musieť vybrať, či si ponechajú aktuálnu funkciu, alebo sa jej vzdajú a chopia sa poslaneckého mandátu. Informoval o tom francúzsky denník Le Monde.

 

Na základe nového zákona, ktorý sa uplatňuje prvýkrát, poslanec nesmie byť ani starostom, ani šéfom departementu či regiónu, a platí to aj pre zástupcov daných volených predstaviteľov. Zákon presadil bývalý francúzsky prezident Francois Hollande.

 

Le Monde navyše zistil, že niektorí poslanci majú až štyri volené funkcie. Vo Francúzsku bolo vzhľadom na početnosť volebných obvodov obvyklé, že poslancami sa stávali starostovia a primátori.

 

Poslanci s ďalšou volenou funkciou majú 30 dní na to, aby si vybrali, ktorý mandát si nechajú. Druhé kolo parlamentných volieb bolo vo Francúzsku 18. júna a nadpolovičnú väčšinu v ňom získala strana Republika v pohybe (LREM) prezidenta Emmanuela Macrona.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona