Pred dovolenkou je potrebné zistiť si všetky cestovné obmedzenia

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 10:06 • 2 min
Pred dovolenkou je potrebné zistiť si všetky cestovné obmedzenia

BRATISLAVA – Ešte pred samotným odchodom na dovolenku je dobré zistiť si cestovné obmedzenia v cieľovej krajine, aby sa z vytúženého oddychu nestala nočná mora.

slovakia

left justify in out

Odporúčania pre jednotlivé krajiny zverejňuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na svojej internetovej stránke. Pravidelne ich aktualizuje.

Podľa riaditeľa konzulárneho odboru MZVaEZ Vladimíra Jakabčina sa údaje o podmienkach cestovania do zahraničia, aktuálny vývoj situácie v rizikových oblastiach, rôzne upozornenia, ako aj ďalšie užitočné informácie dozvedia ľudia aj v Stredisku pre pomoc a služby občanom. To funguje v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 h na telefónnych číslach 02/ 59785978, 0906/075978. Po 18. hodine a počas voľna zabezpečuje funkcie strediska diplomatická služba ministerstva na rovnakom telefónnom čísle.

Ministerstvo neodporúča návštevu Bahrajnu, ako aj Jemenu z dôvodu častých násilností, kmeňových nepokojov, konfliktov a pre hrozby teroristických útokov. Vysoké riziko únosov a teroristických útokov hrozí aj v Mauretánii, najmä na severe a východe krajiny. 

Vyhýbať sa treba Sýrii a niektorým častiam Pakistanu, predovšetkým jeho severozápadným oblastiam a provincii Balučistán. Z veľkých miest sú najrizikovejšie Pešavár, Quetta a Karáči, kde je vysoká kriminalita, dochádza k teroristickým útokom a únosom.

Cestu si treba rozmyslieť aj v prípade Iraku, Afganistanu, niektorých oblastí Iránu. V iránskej provincii Sistan – Balučistan sa neodporúča pohyb na východ od mesta Bam, smerom k pakistanským a afganským hraniciam. Rizikové sú pohraničné časti s Irakom.

V Indonézii trvá zvýšené nebezpečenstvo teroristických útokov a náboženských incidentov v provinciách Aceh (severná Sumatra), Papua a Západná Papua. Na Filipínach sú vážnym vnútropolitickým problémom prejavy islamského separatizmu v južných provinciách na ostrovoch Mindanao a Palawan.

Na Haiti je naďalej zlá bezpečnostná situácia, zvlášť v hlavnom meste Port-au-Prince. Vzhľadom na vysoký stupeň kriminality v krajine MZVaEZ SR odporúča cestovať na Haiti len v nevyhnutných prípadoch. Turisti by sa mali pohybovať minimálne vo dvojici.

V Peru obnovila aktivitu protivládna povstalecká skupina hnutia Svetlý chodník. Jej aktivity sú obmedzené na horské oblasti  a pralesnú časť krajiny, ktoré vyhľadávajú "batohoví" turisti. Známe sú prípady, kedy za unesených požadovali vysoké výkupné.

K najnavštevovanejším destináciám Slovákov patria okrem susedných krajín Turecko, Chorvátsko, Grécko, Egypt, Taliansko, Bulharsko, Tunisko, Španielsko a Francúzsko.

Bezpečnostná situácia v tuniských letoviskách je v súčasnosti dobrá. Rezort diplomacie ale neodporúča cestovať do odľahlých oblastí, predovšetkým do hraničných regiónov s Líbyou a Alžírskom.

V prípade Egypta Jakabčin upozornil na mimoriadnu opatrnosť a rešpektovanie pokynov bezpečnostných orgánov pri pohybe v turistickom centre Taba. Neodporučil cestovať do oblasti severného Sinaja, ale aj všetkých prihraničných oblastí.

Pri ceste do Grécka netreba so sebou určite voziť mak. Ten je tam totiž považovaný za ľahkú drogu. Nôž a slzotvorný plyn v príručnej batožine zase polícia kvalifikuje ako nedovolené ozbrojovanie.

Vyhnúť sa treba pohraničným oblastiam Turecka v blízkosti Sýrie a regiónu juhovýchodného Turecka. Ministerstvo radí zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Čadu, Pakistanu, Líbye, Saudskej Arábie a Sudánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona