Pred diviakmi chránia cintorín elektrickou oplôtkou

NETKY.SK • 12 Október 2013, 15:39 • 2 min
Pred diviakmi chránia cintorín elektrickou oplôtkou

BANSKÁ BYSTRICA - Nájazdy diviakov, ktorým predtým nezabránili ani pachové odpudzovače, sa nateraz skončili.

slovakia

left justify in out

Dlhodobý problém s diviakmi, ktoré už niekoľko mesiacov navštevovali a rozrývali areál kremnického mestského cintorína, sa nateraz podarilo vyriešiť, a to elektrickou oplôtkou, akú používajú poľnohospodári na ohradenie pasúceho sa dobytka či koní. Zhruba 550 metrov dlhá oplôtka ohrádza cintorín z východnej  časti, kadiaľ diviaky prichádzali, a pre človeka nie je nebezpečná. Firma T.B.S. servis-služby, ktorá pre mesto zabezpečuje údržbu cintorína, do jej inštalácie investovala podľa jej konateľa Dušana Reitera zhruba tisíc eur. „Je to tam už tretí týždeň a zatiaľ diviaky nechodia. Dúfam že to tak aj zostane. Predtým sme vyskúšali pachové odpudzovače, ale tie po čase stratili účinnosť a bolo by ich treba stále vymieňať,“ uviedol pre agentúru SITA Reiter.

Klasické oplotenie cintorína nateraz nie je reálne, podľa Reitera by si vyžiadalo niekoľkonásobne vyššiu investíciu než elektrická oplôtka. Plot by musel mať betónový základ, aby ho diviaky nepodryli, a jeho vybudovanie v ťažko prístupnom teréne by bolo problematické. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona