Pred desiatimi rokmi zasiahla Vysoké Tatry ničivá kalamita

NETKY.SK • 18 November 2014, 10:02 • 2 min
Pred desiatimi rokmi zasiahla Vysoké Tatry ničivá kalamita

VYSOKÉ TATRY - Severné Slovensko zasiahla pred desiatimi rokmi silná víchrica, ktorá zničila najviac Vysoké Tatry. Porast zničený 19. novembra 2004 na rozlohe 12.600 hektárov predstavoval takmer 3,5 milióna kubických metrov dreva.

slovakia

left justify in out

Ničivý živel zasiahol aj územia v Nízkych Tatrách, na Hornej Orave, Horehroní, čiastočne v Slovenskom raji i Kysuciach. Vyžiadal si aj obete. O život prišli dvaja ľudia. Vo Vysokých Tatrách zomrel vodič auta, na ktorého padol strom, v Nízkych Tatrách český turista.

 

Veterná smršť kulminovala vo Vysokých Tatrách v popoludňajších a večerných hodinách. Spôsobila ju tlaková níž, ktorá sa postupne presunula sponad Britských ostrovov nad naše územie. Za touto tlakovou nížou začal zo severu smerom k Slovensku prúdiť studený vzduch s vysokým tlakom a vzniklo veľmi ostré rozhranie medzi tlakmi vzduchu, dôsledkom bol padavý vietor - bóra, ktorý sa prehnal Tatrami a na rozlohe 12.600 ha spôsobil vyvrátenie a vylámanie lesných porastov v páse lesa širokom 3-4 km a dlhom 40 km.

 

Vývraty v oblasti od Štrbského Plesa po Tatranskú Kotlinu v okrese Poprad zatarasili všetky komunikácie na území mesta Vysoké Tatry, poškodili elektrické a trolejové vedenie. Cestná i železničná doprava bola prerušená. Výška závalov na tatranských cestách miestami dosahovala až šesť metrov. Na 100-metrovom úseku bolo aj 300 popadaných stromov. Záchranári pomáhali ľuďom v sanatóriách a hoteloch a v obydliach odrezaných od sveta. V Tatrách bola 19. novembra toho roku vyhlásená mimoriadna situácia, odvolali ju až 2. decembra. Tatranskí školáci mali v tomto období týždňové prázdniny.

 

Víchrica skomplikovala návrat vtedajšieho prezidenta SR Ivana Gašparoviča z dvojdňovej oficiálnej návštevy v Poľsku. Hlava štátu bola nútená po návšteve miest na juhu Poľska prekročiť poľsko-slovenské hranice v autokolóne a na vládny špeciál Gašparovič nastúpil až na popradskom letisku. Do Bratislavy sa vrátil so štyriapolhodinovým meškaním.

 

Pomoc Tatrám aj ostatným postihnutých oblastiam v tomto krízovom období poskytli profesionálni záchranári, hasiči aj obetaví dobrovoľníci. Vyhlásené boli peňažné zbierky, viaceré podniky poskytli financie na obnovu poškodenej krajiny. Ľudskosť mala rôznu podobu, napríklad dva dni nezvestný furman odmietol odísť so záchranármi z hájovne medzi Štrbským Plesom a Podbanským, pretože nechcel opustiť svoje koníky. Kolóniu netopierov vyrušených zo zimného spánku ratovali pracovníci z Výskumnej stanice ŠL TANAP a presťahovali ju do Belianskej jaskyne. Pilčíci pri upratovaní vývratov v intraviláne zachovali vrchnú časť čiernej borovice ako pekný vianočný stromček pre neďalekú bytovku.

 

Tatranská kalamita a rôzniace sa názory na spôsob ochrany prírodného prostredia, obnovu lesných porastov a ochranu lesov pred podkôrnym hmyzom vyvolali neskôr medzi štátnymi organizáciami, lesníkmi a predstaviteľmi ochranárskych združení nepríjemný dlhotrvajúci spor.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies