Pred cestou na dovolenku treba pamätať aj na zabezpečenie počítača

NETKY.SK • 9 August 2010, 13:17 • 2 min
Pred cestou na dovolenku treba pamätať aj na zabezpečenie počítača

Pred cestou na dovolenku treba pamätať aj na zabezpečenie počítača

slovakia

left justify in out

V prípade, že sa na dovolenku rozhodnete zobrať aj počítač, treba pamätať aj na jeho zabezpečenie tak, aby sa k údajom v ňom nedostali neželané osoby. "Vždy si svoje dáta zabezpečte. Či už na netbooku, notebooku alebo smartphone. Potom sa pri krádeži alebo strate nemusíte obávať, že ste prišli aj o všetky dáta," radí bezpečnostný špecialista ESET-u Ján Vrabec. Odporúča tiež vždy používať antivírusový softvér, pri ktorom netreba zabúdať na aktualizáciu.
"Informácie na zariadeniach by mali byť zaheslované – najlepšie zakryptované, aby sa predišlo ich zneužitiu. Prenosné médiá sú v súčasnosti najčastejším nositeľom malware, preto si ich pred odchodom na dovolenku preskenujte," ozrejmil Vrabec. Odporúča tiež vždy pred cestou vo Windows deaktivovať funkciu Autorun, aby sa vírus nechcene nepreniesol do počítača. Upozornil, že výnimkou nemusia byť ani karty v digitálnych kamerách, preto je vhodné pred prvým použitím ich naformátovať.
Na dovolenke netreba dávať pozor iba na vírusy, ale aj na zlodejov. "Zariadenia si uložte na zabezpečené miesto – prípadne použite špeciálny Kensington zámok pre laptopy na pripevnenie ku stolu," pripomína Vrabec. Poukázal, že aj v internetovej kaviarni treba byť na pozore. Vysvetlil, že často sú v počítačoch neúmyselne nainštalované keyloggery, teda malware, ktorý môže ukradnúť heslá a sledovať dáta, ktoré do počítača píšete. "Internet banking, email či sociálne siete by mali byť na týchto miestach tabu. A samozrejme, ak tu použijete USB kľúč, domov si môžete priniesť suvenír v podobe malware."
Aj nezabezpečeným bezdrôtovým sieťam sa treba podľa Vrabca vždy oblúkom vyhnúť. "Bezpečnejšie než na verejnej Wi-Fi surfujete s použitím vlastného internetového modemu alebo so smartphonom. Ak chcete ušetriť, namiesto roamingu vlastného operátora by ste si mali radšej kúpiť miestnu predplatenú kartu," vysvetlil.
Pozor tiež treba dávať na horúčavy, keďže vysoké teploty sú vždy najväčším nepriateľom elektroniky. Slnko ich môže poškodiť či dokonca zničiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies