Pred cestou na dovolenku autom si skontrolujte platnosť dokladov

NETKY.SK • 27 Júl 2011, 08:40 • 2 min
Pred cestou na dovolenku autom si skontrolujte platnosť dokladov

Pred cestou na dovolenku autom si skontrolujte platnosť dokladov

slovakia

left justify in out

img

Mnoho Slovákov sa na miesto svojho letného oddychu vyberie vlastným autom. Ešte pred samotným vycestovaním je dobré poistiť si niekoľko vecí, aby sa dovolenkujúci vyhol nepríjemnostiam na cestách.
      "Treba si skontrolovať platnosť dokladov, ktoré musí mať vodič pri sebe a predkladať pri cestných kontrolách v zahraničí," upozorňuje hovorca Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR Ľuboš Schwarzbacher. Ide o platnosť medzinárodnej poistky či dokladov o technickej kontrole vozidla. Za neplatné môžu byť považované aj také doklady, v ktorých sú nečitateľné údaje alebo sú poškodené či opotrebované. Dopredu si treba preveriť, či daná krajina uznáva slovenské vodičské preukazy, pretože inak je nutné požiadať o vystavenie medzinárodného.
      Zistiť si treba aj pravidlá cestnej premávky platné v mieste dovolenkovej destinácie, ale aj v krajinách tranzitu. Teda, aká je maximálna povolená rýchlosť, nutnosť používania detských sedačiek, pravidlá parkovania, ako aj osvetlenia vozidla. "Vo väčšine krajín sveta nie je dovolené jazdiť pod vplyvom alkoholu," pripomína Schwarzbacher. Ako dodal, v Poľsku je jazda pod vplyvom alkoholu kvalifikovaná ako trestný čin s rozsahom trestnej sadzby od dvoch rokov nepodmienečne. Podobne je to vo Švédsku. "V Dubaji a Ománe za jazdu pod vplyvom alkoholu trestajú zatknutím a pokutou do výšky 8000 USD," pokračoval ďalej.
      V škandinávskych krajinách majú cyklisti a chodci prednosť pred motoristami. Na Kube, v Egypte a afrických krajinách sa na cestách bežne vyskytujú na vozovke neosvetlené bicykle, motorky, konské povozy či zvieratá. Opatrní treba byť aj v Čiernej Hore a Taliansku, pretože mnohí miestni vodiči nerešpektujú ukazovatele smeru jazdy, semafory, deliace čiary ani právo prednostnej jazdy v kruhovom objazde.
      Ministerstvo odporúča v prípade zastavenia na odpočívadlách, aby sa posádka nevzďaľovala od svojho auta na dlhší čas. S uzamknutým automobilom by sa malo jazdiť v Rumunsku, Juhoafrickej republike či Kambodži.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona