Pred centrálou Zlatého úsvitu v Aténach zastrelili dvoch mladých mužov

NETKY.SK • 2 November 2013, 07:43 • 2 min
Pred centrálou Zlatého úsvitu v Aténach zastrelili dvoch mladých mužov

ATÉNY - Najmenej dve obete na životoch si dnes v Aténach vyžiadala streľba, ku ktorej došlo pred sídlom krajne pravicovej strany Zlatý úsvit. Ďalšiu osobu s vážnymi zraneniami previezli do nemocnice, informovala grécka polícia.

slovakia

left justify in out

Útok sa odohral v čase, keď sa grécka vláda snaží potlačiť aktivity tejto tretej najsilnejšej politickej strany v krajine po tom, ako jeden zo sympatizantov Zlatého úsvitu v septembri dobodal na smrť gréckeho rapera, známeho svojou antifašistickou orientáciou. V súvislosti s prípadom zatkla polícia dvoch poslancov Zlatého úsvitu, ďalších šiestich zbavil parlament imunity, aby mohlo pokračovať vyšetrovanie ich aktivít.

Obeťami dnešného incidentu sú mladí muži vo veku 20 a 23 rokov, informoval na svojej stránke Zlatý úsvit. Identitu obetí ani bližšie okolnosti streľby polícia neoznámila, ale podľa gréckych médií boli členmi strany. Útok údajne spáchali dvaja muži na motorke, informovali grécke médiá. Poriadková a zásahová polícia krátko po incidente uzavrela ulice v blízkosti pobočky Zlatého úsvitu vo štvrti Neo Iraklio na severe Atén. Zatiaľ polícia nezatkla žiadnu podozrivú osobu. Hovorca vlády Simos Kedikoglu pred novinármi avizoval potrestanie "vrahov bez ohľadu na to, o koho ide".   

Hlavným bodom politického programu Zlatého úsvitu je boj proti prisťahovalcom a proti úsporným opatreniam, ktoré grécka vláda musela prijať v súvislosti s riešením následkov hospodárskej krízy. Zlatý úsvit sa do parlamentu dostal práve vďaka veľkej nespokojnosti gréckych voličov so smerovaním gréckej politiky.   

Dnešný útok odsúdili politici naprieč celým politickým spektrom, pričom zdôraznili, že odmietajú násilné činy, pretože "podkopávajú demokraciu". Ľavicový poslanec Dimitris Papadimulis dodal, že podobné incidenty "fašizmus živia, nebojujú s ním". Minister pre verejný poriadok Nikos Dendias uviedol, že nedovolí, aby sa Grécko "stalo pre kohokoľvek bojiskom na vyrovnávanie si účtov". 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies