Pred budovou ukrajinskej ambasády vzdávali úctu obetiam násilností

NETKY.SK • 25 Január 2014, 09:02 • 2 min
Pred budovou ukrajinskej ambasády vzdávali úctu obetiam násilností

BRATISLAVA – Za obete násilností na Ukrajine prebiehala pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Bratislave pokojná, tichá demonštrácia.

slovakia

left justify in out

Zorganizovala ju Nová generácia SDKÚ-DS, ktorá chce aj zapálením sviečok vzdať úctu tým, ktorí už na Ukrajine stratili svoje životy. Pre TASR to uviedol europoslanec Eduard Kukan.

"Je to skutočne pietna akcia, ktorá má zvýrazniť to, že Slovákom nie je ľahostajné, ako to vyzerá u našich susedov a že nám nie je ľahostajné to, aký spôsob komunikácie s demonštrujúcimi si ukrajinská vláda zvolila. Podporujeme riešenie politické, dohodou, dialógom, kompromisom," uviedol Kukan. To, čo podľa jeho slov predvádza ukrajinská vláda, je jednoducho neprijateľné. "Prijala nesmierne hlúpe, drakonické zákony a domnieva sa, že môže vyriešiť túto politickú situáciu silou."

Masové protivládne protesty na Ukrajine vypukli v novembri minulého roka po tom, keď ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať kľúčové integračné dohody s EÚ a namiesto toho sa rozhodol posilniť vzťahy s Ruskom.

Do násilností demonštrácie na Ukrajine prerástli až minulú nedeľu (19.1.), keď Janukovyč podpísal sériu kontroverzných zákonov, ktoré podľa kritikov vážne obmedzujú občianske práva a aktivity opozície. Počas zrážok s políciou tento týždeň zahynuli v Kyjeve najmenej dvaja demonštranti. V desiatkach miest na západe Ukrajiny, kde má tradične silnú podporu opozícia, davy protestujúcich obsadili budovy regionálnych úradov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies