Pred budovou parlamentu v Kyjeve došlo k nepokojom, lietali dymovnice a kamene

NETKY.SK • 14 Október 2014, 17:14 • 2 min
Pred budovou parlamentu v Kyjeve došlo k nepokojom, lietali dymovnice a kamene

KYJEV - Niekoľko tisíc demonštrantov sa dnes dostalo do ostrých zrážok s políciou pred budovou ukrajinského parlamentu v Kyjeve. Protestujúci hádzali na policajtov kamene a dymovnice, niektorí strieľali do okien parlamentu zo vzduchoviek.

slovakia

left justify in out

Podľa fotoreportéra agentúry Reuters sa demonštranti, z ktorých mnohí boli ozbrojení palicami a železnými reťazami, zhromaždili pred hlavným vchodom do budovy parlamentu, na ktorú hádzali rôzne predmety. Väčšina okien na prvom poschodí budovy parlamentu bola rozbitá, alebo vystrelená vzduchovkami, uviedol fotograf. Podľa polície bezpečnostné zložky zadržali 36 demonštrantov. 
     

"Je to provokácia zameraná na destabilizáciu situácie na Ukrajine," povedal poradca ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova.    
     

Ukrajinskí poslanci dnes na poslednej schôdzi parlamentu pred všeobecnými voľbami naplánovanými na 26. októbra, schválili nové protikorupčné zákony a na návrh prezidenta Petra Porošenka potvrdil vo funkcii aj nového ministra obrany Stepana Poltoraka. V dôsledku nepokojov pred budovou parlamentu sa zasadanie ukrajinského zákonodarného zboru predčasne skončilo.
     

Dnes predpoludním sa konal aj míting nacionalistickej strany Sloboda, ktorého účastníci žiadali poslancov, aby priznali zvláštny štatút nacionalistickej organizácii nazývanej Ukrajinská povstalecká armáda (UPA), ktorá v časoch druhej svetovej vojny bojovala najprv proti nemeckým nacistom a potom aj proti sovietskej Červenej armáde. 
     

Predstavitelia strany Sloboda však uviedli, že ich členovia nemajú s protestmi pred parlamentom nič spoločné, pričom účasť svojich členov na výtržnostiach poprelo aj ultrapravicové zoskupenie Pravý sektor. 
     

Napriek prímeriu, ktoré uzavreli proruskí separatisti s ukrajinskou vládou už 5. septembra, zahynulo za ostatných 24 hodín na východe Ukrajiny sedem príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, z toho šiesti pri dvoch výbuchoch nášľapných mín.
     

Míny položili proruskí separatisti na hraniciach územia kontrolovaného vzbúrencami, ktorí sa usilujú o odtrhnutie východnej časti Ukrajiny od zvyšku krajiny.
     

Podľa vyhlásenia ukrajinskej armády od 5. septembra, kedy prezident Porošenko vyhlásil prímerie, zahynulo v bojoch na východe Ukrajiny približne 50 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Za šesť mesiacov trvania konfliktu si boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe krajiny vyžiadali celkovo 3660 životov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies